Fibroadenom özellikle menopoz öncesi genç kadınlarda izlenen iyi huylu meme tümörleridir. Kadınların bazı kesiminde çok fazla fibroadenom bulunabilir. Buna fibroadenomatozis adı verilir. 30 yaşın altındaki kadınlarda sıklıkla görülür. Genel itibariyle takip edilirler ve tedavi gerekmez. Fibroadenomlar sert, düzgün ve lastiksi yapıdadır. Fakat hızlı gelişen, ağrı yapan ve ele gelen sertliğe sebep olan tümörlerin fibroadenom teşhisi kesinleştikten sonra ameliyat edilmesi gerekir. Tekrarlayan fibroadenomlar genel itibariyle kadın için can sıkıcıdır.
Meme fibroadenomu bir çok konuda herhangi bir tedavi gerektirmez. Pek çok kadın fibroadenomlarının cerrahi yöntemle çıkarılmasını tercih eder. Eğer kontrolü sağlayan doktor, iyi huylu tümör olarak değerlendirirse cerrahi tedaviye de gerek kalmayabilir. Çünkü cerrahi yöntemler meme dokusuna zarar verir ya da şeklini bozar. Öyle fibroadenomlar vardır ki bazen kendi kendine bile geçme eğilimindedir. Cerrahi yöntemleri istemeyen kişiler ilerleyen dönemde düzenli takiplerini yapmak zorundadırlar.
Ameliyatsız fibroadenom tedavisi ile 4 cm’ye kadar olan tüm meme kitleleri birkaç dakikalık ağrısız bir operasyon ile tedavi edilmektedir. Operasyon ultrasonda kolay bir şekilde yapıldıktan sonra hasta günlük yaşamına devam edebilmektedir. Ücret olarak da ameliyatlı tedaviden daha uygun olan bu operasyonu az sayıda radyoloji uzmanı yapabilmektedir. Ülkemizde fazla yaygınlaşmamıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte zamanla ülkemizde de bu operasyon yapılacaktır. Bu yeni tedavi yöntemi ile özel klinikte başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Özetlemek gerekirse, meme fibroadenomu ameliyatı eğer kitle küçükse lokal anestezi yöntemi ile yapılır. Çıkarılan kitle mutlaka incelenmelidir. Ayrıca hastanın yaşı küçük fakat fibroadenom büyük ise genel anestezi yöntemi tercih edilir. Genellikle ameliyat sonrası fibroadenom nüksetmez. Nüksetme durumu söz konusu olduğunda ameliyatı gerçekleştiren doktora başvurmalısınız.
Ayrıntılı Bilgi İçin http://www.drcemyucel.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.