• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 10 °C

Günlük temizlenmeyen su mataraları enfeksiyon riski taşıyor

Günlük temizlenmeyen su mataraları enfeksiyon riski taşıyor
Okul çağındaki çocukların sıklıkla kullandığı su mataralarının düzenli temizlenmemesi durumunda sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

Prof. Dr. Eda Kepenekli: "Önemli olan mataraların düzenli temizlenmesi. Bazen unutabiliyoruz, atlayabiliyoruz, ne kadar önemli olduğunu fark etmeyebiliyoruz ama mataraların günlük olarak yıkanması çok önemli"

Prof. Dr. Kamil Özdil: "Plastik mataralar Amerika'da FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından yasaklandı. Bunun ilk yüzeyinden suya karışan plastik içerikleri özellikle mikro plastikler, BPA denilen bir madde hormonal bozukluklara ve kanserlere yol açabiliyor"

Biruni Üniversite Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, AA muhabirine, soğuk algınlığı mevsiminde sıvı tüketiminin çocuklar için hayati önem taşıdığını söyledi.

Çocukların okulda oynarken ve koştururken su ihtiyaçlarının arttığını dile getiren Kepenekli, su mataralarında malzeme seçimine ve temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Plastik ve silikon mataraların sağlıklı olmadığını, cam ve çelik mataraların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Kepenekli, "Cam mataralar küçük çocuklar için uygun olmayabilir, bu nedenle ince yapılı çelik mataraları tavsiye ediyoruz. Bu tip mataralar enfeksiyona daha az eğilim yaratıyor. Burada önemli olan mataraların düzenli temizlenmesi. Bazen unutabiliyoruz, atlayabiliyoruz, ne kadar önemli olduğunu fark etmeyebiliyoruz ama mataraların günlük olarak yıkanması çok önemli." dedi.

Temizlenmeyen mataraların enfeksiyonların yayılmasına neden olabileceğini söyleyen Kepenekli, "Soğuk algınlığı olan bir çocuk öksürdüğünde, hapşırdığında, başka bir çocuk ona dokunduğunda enfeksiyonun yayılması için bir kaynak oluşabilir ya da çocuğun kendini tekrar tekrar enfekte etmesine sebep olabilir. Bununla birlikte gıda artıkları kalabiliyor." ifadelerini kullandı.

Mataraların günlük temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Kepenekli, "Mümkünse normal kullandığımız bulaşık deterjanıyla çok güzel durulayacak şekilde yıkayalım. Buna zamanımız yoksa duru suyla detaylı bir şekilde çalkalanmalı. Çünkü bütün aparatların, kapağın içindeki tıpası, silikon pipet olabiliyor, onları ayırıp mutlaka sudan geçirmek çok önemli. Kimyasal kullanmak istemeyen aileler, sirkeli su veya karbonatlı suyla doğal yolla temizlenmesini sağlayabilir. Bulaşık makinesinde yıkasak bile sonrasında mutlaka durulama yapılmalı." diye konuştu.

- "Beklemiş suyun içilmesini tavsiye etmiyoruz"

Matarada kalan suda hem bakteri hem küf mantarlarının üreyebileceğini, bu nedenle bekletilmiş suyun kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kepenekli, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İçinde su kalırsa bir kere o çocuğun ağız florası elemanları veya farklı bir patojen taşıyorsa ağzında o suya bulaşmış ve o suyun içinde beklemiş olacak. Eğer onun üremesine elverişli bir ortam varsa orada çoğalmaya devam edecek. Ertesi gün çocuk aynı suyu, enfekte olmuş suyu bir daha içmiş olur. Beklemiş suyun içilmesini tavsiye etmiyoruz, tercih etmiyoruz. O su mutlaka değiştirmeli, bekletilmemeli. Bir de o suda bir koku değişikliği olacağı için bu kez çocuğun su içmeyi reddetmesine sebep olabilir, çocuğun su içimini azaltabilir."

- "BPA hormonal bozukluklara ve kanserlere yol açabiliyor"

Biruni Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil de su mataralarının hijyenine dikkat edilmesi konusunda ebeveynleri uyardı.

Çocukların sağlıklı su tüketimi için çelik mataraların tercih edilmesi gerektiğini belirten Özdil, şunları kaydetti:

"Plastik mataralar Amerika'da FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından yasaklandı. Bunun ilk yüzeyinden suya karışan plastik içerikleri özellikle mikro plastikler, BPA denilen bir madde hormonal bozukluklara ve kanserlere yol açabiliyor. Buna dikkat etmemiz lazım."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 358 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim