• BIST 9739.72
  • Altın 3075
  • Dolar 35.469
  • Euro 36.6262
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Günlük iyot ihtiyacımız 150 mikrogram

Günlük iyot ihtiyacımız 150 mikrogram
Deniz ürünleri, sebzeler ve sularda bulunan iyotun vücuttaki eksikliği; tiroit beziyle ilgili sorunların temel nedeni! Uzmanlar, "Günde 150 mikrogram iyota ihtiyacımız var" diyor

 

SİNİR PATLAMALARI YAŞANIR
Tiroit hastalarının psikolojisi bozuluyor mu?
Tiroit hastalıklarında, psikolojik problemler ortaya çıkabiliyor. Depresyon ve sinirlilik hali en sık rastlanan sorunlar oluyor. Hipertiroit hastalarında sinirlilik, ani çıkışlar, saldırganlık hali gözlenirken; hipotirodi olanlarda ise içine kapanma ve depresyon hali oluyor. Tedavi sonrası psikolojik değişimler normale dönüyor. Ayrıca, gerek önceden mevcut olan fakat tedavi edilmemiş psikiyatrik rahatsızlıklar, gerek kullanılan ilaçlar nedeniyle, tiroit fonksiyonları da bozulabiliyor.

YANLIŞ TEŞHİSİN SONU YANLIŞ TEDAVİ OLUYOR
Tiroit, başka hastalıklarla karıştırılıyor mu?
Belirtilerin zenginliği, tiroit hastalarının yanlış yönlenmesine neden olabiliyor. Âdet düzensizliği olan veya kısırlık sorunu yaşayan bir hasta, mutlaka endokrinoloğa görünmeli. Bazı hastalar, saçları dökülüyor diye cilt doktoruna gidiyor, bazıları çok terlediği için koltuk altlarına botoks yaptırıyor. Hastada kemik erimesi oluşuyor; nedeni araştırılmadan yanlış tedavi uygulanabiliyor. Bu belirtiler, tiroit hastalıklarını işaret ettiği için hastaların doğru uzmana görünmesi gerekiyor.
Haşimoto tiroidi de sık görülen bir hastalık değil mi?
Haşimoto hastalığında; bağışık sisteminin ürettiği antikorlar, tiroit bezinde hormon yapımını engelliyor ve yeterli tiroit hormonu üretilemiyor.

HALSİZLİK, ŞİŞKİNLİK VE DEPRESYON GÖRÜLÜR
Hipotiroit hastalığı nasıl anlaşılıyor?
Hipotiroit hastalarında; halsizlik, sabahları zor uyanma, konsantre olamama, vücutta genel şişkinlik, kolesterol yüksekliği, depresyon hali, âdet düzensizliği görülür. Bu belirtiler çabuk fark edilip kısa sürede tedavi edilmezse; gebelikte düşük gibi komplikasyonlar olabiliyor.

Tiroit hastalarının hepsi ömür boyu ilaç kullanmak zorunda mı?
Tiroit bezi alınan veya Hashimoto hastalığı gibi bağışıklık sistemine bağlı hormon sentezini yapamayan kişiler; ömür boyu tiroit hormonu tedavisi görür. Hastanın durumuna göre 3-6 ayda bir ya da yılda bir değerlendirilerek uygun tedavi dozu ayarlanır.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6659 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim