• BIST 9739.72
  • Altın 3075
  • Dolar 35.469
  • Euro 36.6262
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Günlük iyot ihtiyacımız 150 mikrogram

Günlük iyot ihtiyacımız 150 mikrogram
Deniz ürünleri, sebzeler ve sularda bulunan iyotun vücuttaki eksikliği; tiroit beziyle ilgili sorunların temel nedeni! Uzmanlar, "Günde 150 mikrogram iyota ihtiyacımız var" diyor

 

İYOT ZENGİNLERİ
Yetişkin insanların günlük iyot ihtiyacı, yaşlarına göre 100 ile 300 mikrogram (mcg) arasında değişiyor. Bazı temel besinlerin 100 gramındaki iyot miktarı ise şöyle:
Balık ve deniz ürünleri: 30 mcg
Bakliyat: 3.33 mcg
Beyaz peynir: 8.5 mcg
Ekmek: 0.54 mcg
Yumurta: 3.8 mcg
Süt: 2.5 mcg
Su: 0.24 mcg
Tavuk: 9.52 mcg

BEBEKLERİN İYOT AYARI
7-12 ay arası bebeklerin günlük iyot ihtiyacı 130 mikrogramdır. Bu miktarda iyot almayan bebeklerde; guatr, hipotiroit, beyinsel fonksiyon bozukluğu ve büyüme geriliği görülebilir. İlk altı ayda oluşabilecek iyot eksikliğinde ise mental gerilik görülebilir.

TİROİT HASTALARI SIRADAN DİYETLERLE ZAYIFLAYAMAZ
Tiroit hastalıkları, durduk yerde şişmanlık ya da zayıflık nedeni olabilir mi?

Tabii ki. Tiroit hormonları, vücudun metabolizmasını kontrol ettiği için az çalışan bir tiroit bezi, hastada metabolizmayı yavaşlatır. Bu hastalar daha çabuk kilo alır. Obezlerin üçte birinde tiroit problemi vardır. Uygun tedavi ile bu hastaların metabolizmasını düzenlemek gerekir. Hipotiroit hastaları, sıradan diyetlerle zayıflayamaz.

DAHA FAZLA HAREKET GEREKİR
Kilo vermek için önce hastalığın tedavi edilmesi mi gerekir?

Şişmanlığın altında yatan nedenler araştırılmadan verilen diyetler, her zaman başarısız olur. Diyabet, şeker, metabolik sendrom, böbrek üstü bezi hastalıkları, kortizon salgısı artışı ile seyreden Cushing hastalığı da sıradan diyetlere yanıt vermez. Bu hastalıklar tedavi edilmeden kilo vermek mümkün değildir.
Tiroit hastaları sağlıklı şekilde kilo verebilmek için nasıl bir diyet uygulamalıdır?
Kilo artışının başka nedenleri de olabilir. Öncelikle; eksik veya fazla olan hormonu normal düzeye getirmek gerekir. Hormonal ve biyokimyasal test sonuçlarına göre hastaya tedavi ve diyet önerilmelidir. Hastada diyabet varsa; şeker ve yağlı yiyeceklerden uzak durması, az ve sık yemesi, daha fazla hareket etmesi, egzersiz yapması önerilir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6659 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim