• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Güneşte fazla kalmanın zararı burnunuza!

Güneşte fazla kalmanın zararı burnunuza!
Güneşte fazla kalmak burun kanaması riskini artırabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel,..

DENİZLİ Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, havaların ısınmasıyla birlikte sıkça görülen rahatsızlıklarının başında burun kanamalarının geldiğini, güneşte fazla kalınmasının kanama riskini artıracağını söyledi.


Burun kanamalarının her yaştan kişide görülebileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, burnun karıştırılması, operasyonlar, soğuk algınlığı, sinüzit, alerjik nezle, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kan pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon ve burun kemiği eğriliklerinde kanama meydana gelebildiğini söyledi. Burun kanamalarının ön ve arka olarak ikiye ayrıldığını belirten Dr. Üstel, arka burun kanamalarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Melih Üstel, "Ön burun kanamaları burnun ön kısmından gelen kanamadır ve korkulacak bir durum yoktur. Daha çok çocuk yaş grubunda görülür. Arka burun kanamaları ise oldukça önemlidir ve bir uzmanın kontrol etmesi gereken bir durumdur. Kanama daha çok genize doğru olur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Arka burun kanamaları daha çok yaşlılarda özellikle de tansiyonu olan ya da travma geçirmiş kişilerde görülür" dedi.
Havaların ısınmasıyla birlikte görülebilecek burun kanamalarında yapılması gerekenleri anlatan Dr. Üstel, "Kanama olduğunda ilk yapılması gereken panik yapmamak ve korkmamak. Kanı durdurmak için burnun içindeki pıhtıları suyla temizleyin. Oturun ya da başınızı kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanın. Burnun ucunu başparmak ve işaret parmağıyla bir mandal gibi sıkın ve en az 5 dakika bekleyin. Pamuktan küçük rulo yaparak burnun uç kısmına koyun ve burnunuzu sıkmaya devam edin. Bir bez içinde burnunuza buz tatbik edin. Bunlara rağmen burnunuz hala kanıyorsa en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurun" diye konuştu.
Dr. Melih Üstel, burnu kanayan kişinin asla geriye doğru yatmaması uyarısında da bulundu.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim