• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 5 °C

Güneşte cildimizi bekleyen tehlikeleri azaltmak mümkün mü?

Güneşte cildimizi bekleyen tehlikeleri azaltmak mümkün mü?
Güneşin zararlı etkilerine karşı kalkan görevi üstlenen cildimiz eğer savunmasız yakalanırsa içerisindeki kollajen, elastin ve benzeri proteinler ile nemini yavaş yavaş kaybederek kurumaya ve elastikiyet kaybına ve sarkmaya başlar.

Kış ayları boyunca gerek soğuk, gerekse kirli hava ve diğer etkenlerle yıpranan ciltlerimize gerekli bakımları ve tedavileri yaptırmalıyız ve güneşin cildimizde oluşturabileceği hasarlara karşı cildimizi güçlü kılmak için bir an önce toparlanmalı ve yaza hazırlık yapmamız şart. Unutulmamalıdır ki bu mevsimde, cildimize her zamankinden daha fazla özen göstermemiz gerekir.

Yazın ne gibi etkileri olabilir?

Güneşin zararlı etkilerine karşı kalkan görevi üstlenen cildimiz eğer savunmasız yakalanırsa içerisindeki kollajen, elastin ve benzeri proteinler ile nemini yavaş yavaş kaybederek kurumaya ve elastikiyet kaybına ve sarkmaya başlar. Güneş ışınlarına (UV ışınlarına) karşı cilt kendini ve derin dokuları korumak için koyulaşmaya damarlanmada artışa (kılcal damar belirginleşmesi), kalınlaşma ve dolayısıyla mat ve homojen olmayan bir görünüme ve lekelenmeye, çillenmeye gider. Bunlar bizim yaz sonrası tedavi nedenlerimizdir ancak aslında isteğimiz bunlar gelişmeden cildi güçlendirmek ve cilt problemlerinin oluşumunu engellemek bir ölçüde azaltmaktır. Artan cilt kanser olguları düşünüldüğünde korunma ve önlem alma aslında daha da önem kazanıyor.

Güneşte cildimizi bekleyen tehlikeleri azaltmak mümkün mü?

Güneşin cildimizdeki ve eklerindeki zararlarını önlemek veya asgariye indirmek mümkün olabilir.

Cildin protein ve nem kapasitesini artırıcı terapi ve tedavilerin yaz gelmeden uygulanması ve bu konuda hekim görüşü ile danışmanlığı almada fayda olduğunu söylemeliyim. Bu tedaviler arasında özellikle meyve asitleriyle yapılacak hafif peelingler, cildin nem kazanması ve güçlenmesini sağlayan kollojen ve elastin gibi proteinlerin artışına neden olan lazer uygulamaları, cilde çeşitli vitamin, mineral, amino asit, protein, enzimler ve benzeri maddelerin kazandırılmasını sağlayan mezoterapiler, cildin oksijenlenmesini sağlayan oksijenterapi ve cilt bakımları sayılabilir. Tabii aynı zamanda çoğu cilt probleminin altında yanlış ve cilde uygun olmayan kozmetik ve dermatokozmetikler olduğu düşünülünce alınacak danışmanlık hizmeti de oldukça önem kazanıyor. Günümüzde kozmetik ve dermatokozmetiklerin bu denli çeşitli olması seçimde zorluklara neden olur. Ancak cildinize uygun olan ürünlerin, uygun dozlarda kullanılmasıyla sağlıklı bakımlar, tedavi ve yaşlanmanın geciktirilmesi mümkün olurken kozmetiklerin neden olduğu hasarlar da engellenebilmektedir. Bilinmelidir ki uygun olmayan ürün kullanımı tedavi etmek bir yana sorunların daha da artmasına ve yenilerinin eklenmesine (sivilceler, lekeler...) neden olur. Bu nedenledir ki doktor önerisiyle cildinizin o anki ihtiyacına göre ürünler düzenli olarak kullanılmalıdır.

Tüm bunların yanında aslında sağlıklı bir cilt ve saçlar için sağlıklı yaşamak ve sağlıklı beslenmek gerekir. Günlük su tüketimi artırılmalı, yaşlanmayı önleyici A, E ve C vitaminlerinden zengin yeşil sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli. Sigara, alkol, kırmızı et, rafine şeker, doymuş yağlardan, saf karbonhidratlardan ve fast-fooddan uzak durulmalıdır. Karoten, biotin gibi bazı vitamin ve mineral takviyelerinin, antioksidanların ve Omega-3 ile Omega-6 içeren desteklerin hekim kontrolünde kullanıldığında oldukça faydalı olduğu görülmektedir. Tedaviler ve uygun cilt bakım ürünleri yanında hekim kontrolünde alınacak vitamin ve destek ürünler de güneşin zararlı etkilerine cildimize destek olacaktır. Çünkü güneş ışınları etkisiyle vücudumuzda oluşan serbest radikaller artar.

Cildimiz dışında yazın olumsuz etkilerini ağırlıklı gördüğümüz bir diğer yan ise saçlarımızdır. Özellikle saçlarımızda da saçlı deri mezoterapileri sayesinde korumak ve güçlendirmek mümkündür. Tüm bu bakım ve tedavileri hekim kontrolünde ve bir protokol dahilinde yapmak gerekir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3536 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim