• BIST 8663.88
  • Altın 3021.991
  • Dolar 34.3322
  • Euro 37.3761
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Güneşin zararlı ışınlarına dikkat

Güneşin zararlı ışınlarına dikkat
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, tüm canlıların yaşamı için gerekli olan güneş ışınlarının, insan sağlığı üzerinde faydalı ve dikkat edilmediği takdirde zararlı etkileri olduğunu söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu güneşin zararlı ışınları hakkında bilgi verdi. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, cilt yanıklarına, güneş lekelerine, hatta cilt kanserine yol açabileceğini vurgulayan Oltulu, “Gölgede durmak dahi bizi güneşin zararlarından tam olarak korumamaktadır. Güneşi en çok kar yansıtıyor, sırasıyla deniz, kum ve çimler izliyor. UV ışınları suda 2 metre derinliğe kadar etkili oluyor. Bu nedenle suyun içerisinde dahi güneş yanığı riski bulunuyor. Ayrıca, bulutlu havalarda bile UV ışınlarının yüzde 80'i yere ulaşarak bizleri etkiliyor. Güneş yanığına UV-A ve UV-B ışınları sebep oluyor” dedi.

Güneşle gelen ultraviyole ışınları, cilt yanıklarının yanı sıra, cildin kırışmasına, lekeler oluşmasına ve erken yaşlanmasına sebep olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Ultraviyole ışınlarına maruz kalan bölgelerde, koyu sarı veya kahverengi ‘güneş lekeleri’ meydana gelebiliyor. Güneş ışınlarına maruz kaldıkça bu lekeler daha koyulaşıp belirginleşiyor” diye konuştu.

DERİ KANSERİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ GÜNEŞ

Dr. Oltulu, deri kanserlerinin büyük kısmı güneşin zararlı ışınlarından kaynaklandığını söyledi. Oltulu, “Sorunun asıl kaynağı, güneşin kendisi değil, güneşe karşı bireylerin kendilerini nasıl koruduklarıdır. UVA ve UVB ışınlarına karşı deri bazı doğal savunma mekanizmaları geliştirir. Bunlar: Bronzlaşma, stratum korneum tabakasının kalınlaşması ve hücre yenilenme süreci olarak ifade edilebilir. Derinin güneşe karşı kendini koruduğu bu savunma gücüne ‘güneşe karşı doğal savunma’ adı verilir. Bu güç her birey için özel olup, değiştirilemez. Ancak ‘güneşe karşı doğal savunma’ güneşin zararlı etkilerine karşı, genel olarak deriyi korumaya yetmez” şeklinde konuştu.

GÜNEŞTEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu güneşten korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi: "Güneşte kaldığınız sürelerde fiziki korunma tedbirleri alınız. Bunlar: Şemsiye, şapka, giysiler ve güneşten korunma ürünleri olabilir. Aynı koruma faktörleri değişik marka güneş koruma ürünlerinin aynı koruma gücüne sahip olamayacağını da unutmayınız. Koruma faktörü belirtilse bile, birçok koruma ürünü UVA ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamaz. Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4224 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim