• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 13 °C

Güneşin zararlı ışınları cilt kanserini artırdı

Güneşin zararlı ışınları cilt kanserini artırdı
65 yaş üstündekilerde daha sık görülen malign melanom kanseri, ozon tabakasındaki deliğin büyümesi ile çoğaldı. Hastalıktan korunmak için güneşin zararlı ışınlarından uzak durmak ve antioksidan takviyesi yapmak gerekiyor

65 yaş üstündekilerde daha sık görülen malign melanom kanseri, ozon tabakasındaki deliğin büyümesi ile çoğaldı. Hastalıktan korunmak için güneşin zararlı ışınlarından uzak durmak ve antioksidan takviyesi yapmak gerekiyor

ehlikeli bir deri kanseri türü olan malign melanom, son yıllarda en çok artış gösteren kanserler arasında baş sırada yer alıyor. Son 10 yılda yüzde 50'den fazla artan hastalık; kadın ve erkeklerde eşit oranda görülüyor. 65 yaş üzeri insanlarda, güneşle uzun süre temas eden bölgelerde gelişen hastalığın risk parametreleri; göz rengi, saç rengi, cilt rengi, ben ve çil sayısı ile güneşle temasa karşı oluşan cilt reaksiyonudur. Derisi, orta veya çok pigmentli olanlarda yani buğday ve esmer tenli olanlarda ise melanom riski düşüktür.

AVUSTRALYA BİRİNCİ SIRADA
Hastaların yüzde 75'inde, primer lezyon (başlangıç) bölgesinde daha önceden ben olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmalarda; 5 milimetrenin üzerinde, asimetrik yani şekilsiz olan ben sayısının, cilt kanseri için önemli risk faktörü olduğu belirlenmiştir. Güneş duyarlılığı ve coğrafi farklılıkların da etkin olduğu malign melanomun en sık görüldüğü ülkeler ise Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa'dır. Ekvator'a yaklaştıkça hastalık riski artar.

BENDEKİ RENK DEĞİŞİKLİĞİ
Hastaların yüzde 70'inde ilk bulgular; renk değişikliği, kaşıntı, kanama ve ülserasyon olarak ortaya çıkar. Metastazlar ise tümörün anatomik lokalizasyonuna bağlıdır. Ciltteki şu belirtiler ise cilt kanseri şüphesi uyandırmalıdır:
Önceden var olan benler üzerinde belirgin değişikliklerin olması.
Ciltte çeşitli renklerde gölgeli deri lezyonları gelişmesi.
Doğal deri çizgileri taşımayan, kenarları kanayan lezyonlar... Hastalık, nadir olarak ayak tabanı veya el ve ayak başparmaklarındaki tırnak yataklarından başlayabilir. Hastalığın dişeti ve damakta gelişmesine ise çok sık rastlanmaz.

CİLT KANSERİ AŞISININ
Erken evrede uygulanacak tedavi cerrahidir. Biyopsi alındıktan sonra kenarda sağlam deri bırakılarak, ameliyat yapılmalıdır. Parmak lezyonlarında, ampitasyon (hasta organın ameliyatla alınması) gerekir.
Son zamanlarda bu kanser türünün aşısı üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. Bazı aşıların, hastalığın tekrarlamasına kadar geçen süreyi uzattığı gözlemlendi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5258 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim