• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 7 °C

Güneşe karşı koruma kalkanınız hazır mı?

Güneşe karşı koruma kalkanınız hazır mı?
Güneşten korunmak için sadece güneş koruyucular yetmiyor. Yüksek faktörlü koruyucu kremleri güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulamak ve beta karoten içeren kayısı ve havuç gibi meyvelerle de cildi desteklemek gerekiyor.

 



- Ya çocuklar?
Erken yaşlarda güneş ışınlarından korunma yöntemleri ve güneşten koruyan ürünler, bilinçli uygulanmalı. Özellikle yaşamın ilk 18 yılı içinde güneşten koruyan yüksek faktörlü ürünlerin düzenli kullanımı, derinin foto-yaşlanmasını önemli oranda azaltmaktadır. Özellikle çocukların güneşten korunmalarına özen gösterilmeli. Özellikle bebek ve çocuklarda derinin bariyer özelliği yeterince olgunlaşmadığından direkt güneş ışığı tehlikelidir. Bu nedenle güneş koruyucu da kullanılsa, özellikle güneş ışığının dik olarak ulaştığı öğle saatlerinde çocukları dışarı çıkarmamakta fayda vardır. Bir de su, güneşi daha kolay yansıttığı için yine bu saatlerde havuz ve denize girilmemeli.

BRONZLAŞMAK YAŞLANMAKTIR
- Hemen herkesin derdi bronzlaşmak oysa bronzlaşmak cilt sağlığı için önemli bir tehlike değil mi?
Güneş ışınlarına maruz kaldığımızda cildimiz kendi kendini koruma programını hayata geçirir. Bu bronzlaşmadır. Ama biz yeterli önlemi alamazsak bronzlaşırken UV ışınları hücrelerde DNA üzerinde bazen kalıcı tahribatlara yol açarlar. Uzun yıllar güneşe maruz kalan deride, zaman içerisinde incelme, elastikiyetin bozulması, kırışıklık, kuruluk, lekelenmeler, kılcal damarların belirginleşmesi, fotoyaşlanma görülür ve en önemlisi deri kanserinin oluşma riski artar. Açık renkli, sarışın ve kızıl saçlı kişiler güneş ışığına karşı daha duyarlı oldukları için güneş ışığından daha çok korunmalıdır. Tedavi amacı ile kullanılan bazı ilaçlar; antibiyotikler ve doğum kontrol ilaçları gibi, derinin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artırmaktadır. Bu durumda kişi doktorun önerileri doğrultusunda güneşten korunmalı. Total alınan güneş ışını dozunun yaklaşık yüzde 80'i çocukluk çağında olmaktadır. Bu nedenle çocuk ve genç erişkinlerin güneşten korunması için gereken önlemler alınmalı.

AYSUN KAŞİ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7417 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim