Güneşe korunmasız çıkılması birçok sağlık sorununu da birlikte getiriyor. Bronzlaşma, derinin geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Deri, derindeki dokuları ultraviyole ışınlarından korumak için bronzlaşır. Ama bu yeterli değildir. Muhakkak ek koruma önlemleri gerekiyor. Yaz aylarında güneşin olumsuz etkilerinden korunmak sağlık açısından büyük önem taşıyor. Son yıllarda ozon tabakasındaki incelmenin etkisiyle güneşin zararlı etkisinin öne çıktığına işaret edilerek “Tatili hastalık nedeni haline getirmemek için ölçülü davranılması” önerilmektedir.
Soru: Güneşin yararları nelerdir?
Yanıt: Güneş deride bulunan D vitamini öncüsü bir maddeyi aktif D vitaminine dönüştürür. D vitamini vücuttaki kalsiyum dengesini ve kemik gelişmesini sağladığından özellikle çocuk ve yaşlılar için ölçülü yapmak koşuluyla güneş banyoları yararlıdır. Bazı deri hastalıklarına örneğin sedef hastalığına da güneş ışınlarının yararı olmaktadır.
Soru: Güneş sağlık açısından hangi riskleri oluşturur?
Soru: Güneş yanığında ilk müdahale nasıl olmalıdır?
Yanıt: Böyle bir durumla karşılaşıldığında, hastanın serince bir yerde dinlenmesi ve sonrasında sık sık serin duşlar alması yararlı olur. İleri durumlarda doktora danışılmalıdır. Yağsız su bazlı yumuşatıcı kremler, gerekirse kortizonlu krem veya merhemler ve ağrı kesiciler kullanılması yararlı olabilir.
Soru: Güneş alerjileri nasıl ortaya çıkar?
Yanıt: Güneşin erken dönemdeki zararlı etkilerinden biri de polimorf ışık reaksiyonu, kurdeşen gibi hastalıkları ortaya çıkarmasıdır. Alerjik kökenli bu reaksiyonlar; güneş gören vücut bölgelerinde (yüz, kollar ve boyun gibi) kızarıklık ve kaşıntılı döküntüler şeklinde görülür.
Soru: Cilt kanserleri nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir?
Yanıt: Uzun ve yinelenen güneşte kalmaların yıllar içinde doğurabileceği en önemli sonuç; deri kanserleridir. Deri kanseri vücudun hiç güneş almayan bölgelerinde de görülmekle birlikte çoğunlukla açık kısımlarda görülmesi, güneşin rolünü gösteren bir bulgudur. Deri kanserlerinin büyük kısmının seyri nispeten iyi olmakla birlikte pigment üreten hücrelerden kaynaklanan Melonom, bilinen en kötü kanser türlerinden biridir. Giderek büyüyen ya da yeni ortaya çıkan ben ya da lekeler için doktora danışılmalıdır.
Soru: Ciltte güneşin etkisiyle oluşan kahverengi lekelerin nedenleri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
Yanıt: Güneşin etkilerinden biri de vücutta kahverengi lekeler oluşmasına neden olmasıdır. Bunlar genel sağlık açısından önem taşımazlar, ancak görünümleri rahatsızlık vericidir. Etkili bir güneş koruyucu kullanmanın yanı sıra, hidrokinon gibi pigment üretimini durduran ve meyve asitleri gibi soyucu özellik taşıyan ilaçlar alınabilir. Ancak kesin sonuç almak her zaman mümkün olmayabilir. Güneş uzun sürede verdiği zararlardan biri de deri yaşlanmasıdır. Doğal yaşlanmaya ek olarak güneşin yol açtığı kırışıklık, lekelenme ve deri yapısında kabalaşma ortaya çıkabilmektedir.
Soru: Cilt tiplerine göre güneşten korunma nasıl olmalıdır?
Yanıt: Çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, hipertansiyonu bulunanlar ve bazı cilt tiplerine sahip olanlar güneşten daha çok etkileniyorlar. Doğal olarak bu kişiler ek korunmaya daha çok önem vermeleri gerekiyor. Deri tipleri, yaz güneşinde ortaya çıkan kızarıklık ve bronzlaşabilme özelliğine göre belirleniyor.
• Tip 1: Her güneşlenmede kızaran asla bronzlaşamayan
• Tip 2: Her zaman kızaran bazen bronzlaşan Tip 1 ve Tip 2’de olanlar, genellikle sarışın, mavi gözlü ve beyaz tenlidirler ve genellikle yazın öğle güneşinde 10-20 dakikada güneş yanığı alabilirler.
• Tip 3: Bazen yanan, genellikle bronzlaşan
• Tip 4: Çok az yanan, çabucak ve her zaman bronzlaşan
• Tip 5: Koyu renk olanlar (Kızılderililer gibi)
• Tip 6: Zenciler Tip 1 ve Tip 2 olanlar, yaşlılar, çocuklar ve güneşe duyarlı hastalığı olanlar, yazın her gün güneş koruyucu kullanmalıdırlar. Tip 3 olanların da uzun güneşlenmelerde koruyucu kullanmaları gerekir. Tip 4, 5 ve 6 olanların ise koruyucu kullanmaları gerekmez.
Soru: Kremler içinde yer alan koruma faktörü ne ifade eder?
Yanıt: Güneş koruyucu kremlerde PABA, benzofenon gibi güneş ışınlarını emen veya çinko oksit gibi ışığı yansıtan maddeler vardır. Bunların taşıdığı numaranın, yani güneş koruma faktörünün anlamı ise şöyle açıklanabilir; güneş koruyucusuz diyelim 10 dakika güneşte kalma ile oluşan kızarıklık, koruma faktörü 15 olan bir ürünle güneşlendiğimizde ancak (15 x 10 =) 150 dakikada oluşacaktır. Bu koruyucuların içerdiği maddelerden herhangi birine karşı deride bir hassasiyet gelişebileceği ve alerjik döküntülere neden olabileceği de unutulmamalıdır.
Soru: Cildin korunmasında koruyucu kremler ne kadar etkili oluyor?
Yanıt: Güneş koruyucular olarak bilinen maddeler, çinko oksit, titanyum dioksit, benzon, parsol gibi maddeleri içeriyor. Bu maddeler ya gelen ışığı geri yansıtarak, veya ışını emerek hücreye kadar ulaşmasını engelliyor. Aldığımız güneş koruyucu ürünlerde bu maddelerden en az iki tanesinin bulunmasına dikkat etmek gerekiyor.,
Soru: Güneşlenirken nelere dikkat edilmelidir?:
Yanıt: 1- Güneşin en etkili olduğu 11.00 - 15.00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınılmalıdır.
2- İlk güneş banyoları en çok 15 - 20 dakika, en fazla güneşlenme süresi 1-1,5 saat kadar olmalıdır.
3- Güneş koruma faktörü en az 15 olan kremler günlük olarak kullanılmalıdır.
4- Bulutlu havalarda güneş radyasyonu, ancak yarısı kadar azalır. Bu nedenle yazın bulutlu havalarda da koruma yapılmalıdır.
5- Deri kanserleri, güneşe bağlı deri yaşlanması gibi sonuçlar, güneş ışınlarının uzun vadede birikici etkileri ile ortaya çıktığından koruyucu uygulamalara çocukluktan başlamalıdır.
6- Bazı ilaçlar (tetrasiklinler, idrar söktürücüler gibi) ve parfümlü kozmetik malzemeler güneşe hassasiyeti artırdıklarından ilaç alanların güneş banyosu yapmadan önce hekimlere danışmaları gerekir.
7- Solaryum cihazı da bir tür ultraviyole kaynağı olduğu için güneşin taşıdığı bütün risklerin solaryum ile bronzlaşma sonucunda da oluşabileceği bilinmelidir
Güneşe çıkma rehberi, Güneş sağlık açısından hangi riskleri oluşturur?
Tatili hastalık nedeni haline getirmemek için ölçülü davranın...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4175 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Yapay zeka destekli "sağlıklı yaşam programları" sağlık takibini kolaylaştırıyorBiruni Teknopark Genel Müdürü Sezgin Erzan: "Giyilebilir cihazlar ve anketlerle kişinin stres seviyesi, kalp ritmi değişiklikleri, duygu durumları gibi veriler izlenir ve bu da ruh sağlığı için öneriler sunmaya yardımcı olur"
Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektilerSivrihisar ilçesinde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 2024 yılı fiziksel aktivite etkinlik programı kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi.
Erzincan'da 60 yaş üstü bireylere "Tazelenme Üniversitesi" ile eğitim fırsatıErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde 60 yaş üstü bireylere "60+ Tazelenme Üniversitesi" projesi ile eğitim imkanı sunuluyor.
Kırşehir'de üniversite öğrencilerine "Sağlıklı Yaşam" eğitimi verildiKırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ndeki (KAEÜ) öğrencilere "Sağlıklı Yaşam" eğitimi verildi.
- 16:38 - İsrail saldırılarından kaçan Gazzelilerin sığındığı çadırlarda bir haftada 3 çocuk soğuktan öldü
- 15:53 - Sakarya'da sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı yakalandı
- 15:47 - Danıştay kararı ile ilgili SGK duyurusu-26.12.2024
- 15:33 - DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştı
- 15:18 - Çukurca'da sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere sevkler azaldı
- 14:48 - Bursa'da 6 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:43 - Emekli hemşirenin bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu
- 14:23 - Nizip Kaymakamı Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret etti
- 14:13 - Irak'taki 122 yaşındaki Emşe Aslan tanıklık ettiği Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor:
- 13:43 - Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor
- 13:13 - Zorunlu GSS'li yaklaşık 1,8 milyon vatandaşın 2,2 milyar liralık prim borcu silinecek
- 13:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Balıkesir'de açıklamalarda bulundu:
- 12:43 - Devrik rejimin kimyasal silah saldırısıyla ilgili yalancı tanıklığa zorladığı doktor Hameş, AA'ya konuştu:
- 12:28 - "Kesilecek" denilen bacağı kurtarılan Bangladeşli genç, 3 yıl sonra aksamadan yürüdü
- 12:23 - İstanbul Bilgi Üniversitesi, çocukların "iyi olma haliyle" ilgili araştırmasının sonuçlarını paylaştı
- 11:28 - Oxfam yetkilisi Halidi, "İsrail'in insani yardım girişini engellediği" Gazze'deki insani krizi anlattı:
- 11:28 - DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'da meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi
- 11:23 - Allianz Türkiye, meme kanserinde farkındalık kampanyasıyla Epica Ödülü aldı
- 11:13 - Omurilik ağrı pili ve kök hücre tedavisi felçli hastaya umut ışığı oldu
- 11:08 - Medicana'dan mide ve bağırsak kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin değerlendirme
- 10:48 - Esenyurt Belediyesinden ihtiyacı olanlara ücretsiz ambulans hizmeti
- 10:43 - Mepidol'den keratokonus hastalığının tedavisine ilişkin değerlendirme
- 10:43 - RSV, çocuklarda ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor
- 16:06 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/50
- 15:53 - Şile'de 51 öğrenci gıda zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırıldı
- 15:33 - Özbekistan, Afganistan'a insani yardım için "sağlık treni" gönderdi
- 14:13 - Milli Eğitim Bakanlığı, Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin müfettiş görevlendirdi
- 13:53 - Sakarya'da uluslararası doktorlara girişimsel radyolojiyle ameliyatsız tedavi eğitimi verildi
- 13:13 - Kırşehir'de ölü bulunan hamile kadının kurtarılan bebeği Ankara'daki hastaneye sevk edildi
- 12:28 - Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı
- 12:23 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- 11:58 - Sağlık Bakanlığından Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin açıklama:
- 11:38 - Sağlık Bakanlığı, Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası'na ilişkin boş kadroları yayımladı
- 11:23 - Dünyada sağlık, uzay, teknoloji gibi alanlarda keşifler ve buluşlar, 2024'te ufuk açtı
- 11:13 - Demans ve Alzheimer hastaları için hazırlanan projeye AB'den 5 milyon lira hibe
- 11:13 - İl Sağlık Müdürü Güner, İstanbul'daki üst solunum yolu vakalarını değerlendirdi:
- 11:13 - Gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor
- 11:13 - "Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi
- 11:08 - SEDDK Başkanı Menteş 2024 yılını değerlendirdi, gelecek yıla ilişkin hedefleri paylaştı:
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim