• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 18 °C

Güneş Işınlarına Fazla Maruz Kalmak Kanser Gibi Pek Çok Sonucu Beraberinde Getiriyor

Güneş Işınlarına Fazla Maruz Kalmak Kanser Gibi Pek Çok Sonucu Beraberinde Getiriyor
Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve güneşin etkisini fazla hissettirmesi nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı...

Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve güneşin etkisini fazla hissettirmesi nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Selim Gümüş, uyarılarda bulundu. Dr. Gümüş, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın cilt kanseri, erken yaşlanma ve lekelere yol açabildiğini belirterek sağlıklı bir cilt için düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkati çekti.

Yaz aylarında güneşin keyfini çıkarırken cilt sağlığını korumak için güneş koruyucu kullanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Cildiye Uzmanı Dr. Selim Gümüş, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın cilt kanseri, erken yaşlanma ve lekelere yol açabildiğini söyledi. Güneş koruyucuların önemini vurgulayan Dr. Gümüş, "Güneş ışınları, ciltte yanıklara ve uzun vadede cilt kanserine neden olabilen UVA (ultraviyole A) ve UVB (ultraviyole B) ışınları içerir. Güneş koruyucular bu ışınlara karşı koruma sağlamaktadır. Güneş koruyucular, içerdikleri aktif bileşenler sayesinde UV ışınlarını emer, dağıtır veya geri yansıtarak cildimize zarar vermelerini engeller. Fiziksel filtreler cildin yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluştururken, kimyasal filtreler cilde nüfuz ederek UV ışınlarını emip zararsız hale getirir. SPF, güneş koruyucunun özellikle UVB ışınlarına karşı sağladığı koruma seviyesini gösterir. Örneğin, SPF 30 bir ürün, cildimizi SPF 15'ten daha fazla korur. Ancak, SPF düzeyinin yüksek olması, ürünü daha az sıklıkla uygulamamız gerektiği anlamına gelmemektedir. İdeal bir güneş koruyucunun en az SPF 30 düzeyinde olması önerilir. Güneş koruyucular, cildimizi zararlı UV ışınlarından koruduğundan günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır" diye konuştu.

"Sağlıklı bir cilt için güneş kremini her gün kullanın"

Güneş kremlerinin işe yaraması için doğru şekilde uygulanması gerektiğini belirten Uz. Dr. Selim Gümüş, "Öncelikle doğru miktarda güneş kremi sürmemiz şarttır. Bunu basitçe çay kaşığı üzerinden hesaplayabiliriz. Bu miktar yüz ve boyun için bir çay kaşığı, gövde ön ve arka yüzüne toplam iki çay kaşığı, her bir kola bir çay kaşığı, her bir bacağımıza iki çay kaşığı olarak hesaplanır. Güneş kremleri, ciltte koruyucu bir tabaka oluşması için güneşe çıkmadan 20 dakika önce uygulanmalıdır. En az iki saatte bir uygulanmalı ve yüzme, terleme veya havluyla kurulanma sonrası da yeniden kullanılmalıdır. Güneş kremlerini sadece plajda değil, günlük hayatta da kullanmak şarttır. Çünkü bulutlu havalarda bile UV ışınları cildimize zarar vermektedir. Ürün alırken de hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ve su-tere dayanıklı ürünleri tercih etmeliyiz. Sahte ürün riski nedeni ile güneş kremlerini internetten almak yerine bir dermatolog tavsiyesi ile eczanelerden almalıyız. Sonuç olarak güneş kremlerini doğru ve düzenli kullandığımızda cildimizi zararlı UV ışınlarından koruyarak cilt kanseri riskini azaltabilir, cilt yaşlanmasını geciktirebilir ve güneş yanıklarından kaçınabiliriz. Sağlıklı bir cilt için güneş kremlerini her gün kullanmayı ihmal etmeyelim" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 541 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim