• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

Günde bir yumurta iyi gelir

Günde bir yumurta iyi gelir
Prof. Dr. Bingür Sönmez: "65 denek üzerinde yaptığımız bir araştırmada Türk toplumu için günde bir yumurta çok yararlı olduğunu tespit ettik"

Kalp-Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Türk toplumunun genetik yapısının damar sertliğine yatkın olduğunu, bu nedenle birden fazla yumurta tüketimini önermediklerini belirterek, "Yaptığımız bir araştırmada, Türk toplumu için günde bir yumurtanın çok yararlı olduğunu tespit ettik" dedi.

Sönmez, Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi ile Bilimsel Tavukçuluk Derneği'nin düzenlediği 'Kümes Hayvanları Kongresi'nde yaptığı açıklamada, yumurtanın tabiatta yüzde 95 proteini emilen tek yiyecek olduğunu ifade ederek, "Yumurta, tabiatın bize ambalajında hediye ettiği, içine hiçbir katkı maddesi konulamayan tek yiyecek. İçinde hiçbir şekilde temin edemeyeceğimiz 12 mineral, 11 vitamin olan tek yiyecek. Yıllarca kolesterol bombası olarak isimlendirilen, ama son yıllarda yapılan araştırmalarda böyle olmadığı gösterilen bir yiyecek" diye konuştu.

Doktorlar ve kardiyologlar olarak yıllarca insanlara yumurta yemeyi yasakladıklarını, ama bugün "Gün aşırı bir yumurta, doktor bana dokunma" dediklerini vurgulayan Sönmez, şöyle devam etti:

"Bir yıl önce, bir yumurta paketleme firmasında çalışan 65 denek üzerinde yaptığımız çalışmada, günde bir yumurta yemenin, kötü kolesterol seviyesini yükseltmediğini, iyi huylu kolesterol seviyesini yükselttiğini, damar sertliği risk faktörlerini ise hiç etkilemediğini gördük. Çalışmanın devamında, günde iki yumurtanın Türk toplumu için uygun olmadığına karar verdik. Bu çalışma sonucu kesinlikle şunu söyleyebiliriz, günde bir yumurta yiyebilirsiniz, ama günde iki yumurtayı önermiyoruz."

Çalışmalarına göre, günde bir yumurta yemenin, kesinlikle kötü huylu kolesterolü artırmadığını, iyi huylu kolesterolü yükselttiğini, ancak günde iki yumurta yenirse, tam tersi etki yapabildiğini kaydeden Prof. Dr. Sönmez, "Batılı çalışmalarda günde üç yumurta alınsa bile hiçbir kötü etki olmadığı söyleniyor ama, Türk topluluğu için iki yumurta ve fazlasını önermiyoruz. Türk topluluğu olarak biz iyi huylu kolesterolü düşük bir toplumuz, genetik yapı olarak damar sertliğine çok yatkın bir toplumuz. Onun için, batılı ülkelerden farklı reaksiyonumuz var damar sertliğine karşı" dedi.

Doktor olarak 'yumurta yiyin' dedikleri zaman insanların günde beş yumurta yemeye kalktığını vurgulayan Sönmez, "Bir bilim adamı geliyor, 'Ceviz faydalıdır, badem faydalıdır' diyor. İnsanlar avuç avuç ceviz, badem yemeye kalkıyorlar. Bu doğru değil. Her şey kararında ölçüsünde faydalı. Onun için günde ya da gün aşırı bir yumurta. Bilimsel araştırmaları takip etmekte fayda var. Aslında gerçek düşman, katı yağlar ve karbonhidratlardır. İnsanlarımız, katı yağları yemesinler, şekeri hayatlarından çıkarsınlar" diye konuştu.

"YUMURTA TÜKETİMİ ÇOK ARTTI"

Kongrenin düzenleyicilerinden Bilimsel Tavukçuluk Derneği (WPSA Türkiye) Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay da Prof. Dr. Bingür Sönmez'in yumurtanın faydalı olduğunu açıklamasından sonra Türkiye'de yumurta tüketiminin çok arttığını söyleyerek, "Bu rakam çok iyimser, biz 160 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Yıllık tüketim kişi başına 90 iken, Bingür hocanın açıklamalarından sonra 160'lara çıktı" dedi.

Akbay, en ucuz protein kaynağının yumurta olduğunu ifade ederek, "21 gün gibi kısa bir süre içerisinde hiçbir katkı maddesi olmaksızın içinden tam teşekküllü bir canlı oluşuyor. Bu bile yumurtanın ne kadar önemli bir gıda maddesi olduğunu açıklamaya yeterlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2840 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim