• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Günde bir sigara bile bağımlılığa işaret!

Günde bir sigara bile bağımlılığa işaret!
OECD’nin araştırma raporu Türkiye’de sigara kullanımı ile ilgili çarpıcı verilere dikkat çekiyor. OECD’nin açıkladığı “Sağlığa Bakış 2010” raporuna,..

OECD’nin açıkladığı “Sağlığa Bakış 2010” raporuna göre Türkiye en fazla günlük sigara tüketiminde üst sıralarda yer alıyor. Yetişkinlerin yüzde 27,4’ü sigara kullanıyor. Aynı zamanda son yıllarda yapılan diğer araştırmalar da Türkiye’de sigara kullanma yaşının 13’e kadar düştüğünü gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, sigara bağımlılığı ve tedavisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.


Ülkemiz nüfusunun çoğunluğunu genç nüfus oluşturuyor. Gençlerimizin 1/3'ü sigarayı deniyor ve bunların yarısı sigara bağımlısı olma riski taşıyor. Ne yazık ki, hayatındaki ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin % 85'i sigara bağımlısı oluyor.


Sigara bağımlılığının, madde bağımlılığı ve psikolojik bağımlılık olarak iki bileşeninin olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, “Sigaranın içerdiği nikotin, tıpkı alkol, amfetamin, kokain, eroin gibi, zihni ve ruh halini değişikliğe uğratan, bağımlılık yapan bir maddedir. Beynin haz yollarını etkileyerek 'dopamin' salgılatır. Dopamin kişiye yalancı bir keyif verir. Kişi bu keyfi tekrar yaşamak için giderek artan miktarlarda sigara içer. Kısa bir süre sonra da beyin nikotine bağımlılık kazanır. Hergün bir adet sigara tüketen kişiyi sigara bağımlısı kabul ediyoruz” dedi.


Dr. Esra Sönmez Duman sözlerine şöyle devam etti; “Sigara bırakma sürecinde yaşanan yoksunluk etkileri sigaraya geri dönüşlerdeki en önemli bir sorundur. Sigara bırakıldıktan sonraki ilk 2 haftada hastalarda nikotin yoksunluğu etkileri belirgindir. Sıkıntı hissi, sinir bozukluğu, kızgınlık, hassasiyet, uyuma güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk, iştah artışı sıkça görülen sikayetlerdir. Tıbbi yardım alarak sigarayı bırakmayı deneyenlerde yakınmalar daha hafif seyretmektedir ve başarı şansı artmaktadır.”


Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniğinde bağımlılığa son vermek için hastaya özel, farmakolojik ve psikolojik destek programı planladıklarını belirten Dr. Esra Sönmez Duman “Farmakolojik tedavi, nikotin yerine koyma tedavisi ve santral sinir sistemi üzerine etkili ilaçlardan oluşuyor. Nikotin yerine koyma tedavisi ile vucudun ihtiyaç duyduğu günlük nikotin dozunu 24 saatte sabit şekilde yayacak nikotin bantlar kullanılarak yoksunluk etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir” dedi


Santral sinir sistemi üzerine etkili ilaçların ise beyindeki değişik tipteki reseptörlere bağlanarak sigara içme ihtiyacını azalttığını belirten Dr. Esra Sönmez Duman, “Tek tek veya kombine şekilde hastanın ihtiyacına uygun dozlardan tedavi başlanarak, yakın takiple (yüz yüze görüşme, telefonla görüşme) destek verilerek hastanın 6-8 haftalık zorlu süreci zorluk yaşamadan atlatması hedeflenmektedir” dedi.


Dr. Esra Sönmez Duman sözlerine şöyle devam etti; “Bir kişiye sigarayı bıraktı diyebilmek için kişinin bir yıl boyunca bir adet bile sigara tüketmemiş olması kuraldır. Sigara bırakma kliniği başarısı, hastalarının ne kadarının bir yılın sonunda tütünden uzak kalabildiği ile belirlenir. Dünya standartlarına paralel olarak Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniğinin başarısı %35 düzeyindedir. Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniği’nde hastalar öncelikli göğüs hastalıkları uzmanı ile görüşerek sigaranın zararları konusunda eğitim almaktadır.

Nikotin bağımlılığı değerlendirilerek madde bağımlılığına yönelik tedavi planlanmaktadır. Hasta daha sonra sigara bırakma konusunda uzman psikologca değerlendirilmekte ve psikolojik bağımlılık düzeyi belirlenmektedir. Akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve EKG yapılarak hastanın akciğer ve kalp sağlığı değerlendirilmekte ve kişiye özel en uygun tedavi seçilmektedir. Program 6-8 hafta sürmekte kontroller ve telefon görüşmeleri ile hastalar yakından izlenerek gerekli destek verilmektedir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2845 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim