OHSAD'ın web sayfasında yayımlanmıştır; "Derneğimizin GSS Kanunu ve özel sağlık sektörünün fark ücretleri hakkındaki görüşlerini belirten yazı aşağıdadır. Yazıyla ilgili görüş ve önerilerinizi 16.11.2007 Cuma gününe kadar 0212 247 07 05 nolu faks veya [email protected] e-posta adresine iletmeniz önemle rica olunur."
GSS KANUNU VE ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN FARK
ÜCRETİNE BAKIŞ
GSS Kanunu 16.06.2006 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı. Anayasa Mahkemesi ağırlıklı olarak emeklilik sistemiyle ilgili maddeleri iptal etmiş ve sonra da GSS uygulama tarihi ertelenmiştir.
GSS Kanunu'nun yeniden revize edilerek meclise sunulması arifesinde, hazırlanan yeni kanunla ilgili görüşlerimiz şunlardır:
- Sağlık Hizmeti Satınalma Komisyonu (Madde: 72) tamamen kamu temsilcileri tarafından oluşturulmuştur. Bu komisyona kamu ve özel sağlık hizmet sunucuları temsilcileri de alınmalıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemekle yükümlü olduğu hizmet bedelini, sunucular ve branşların özelliğine göre farklı farklı tespit edebilmesi çok önemlidir. Bunun yanında Kurumun branş bazında da sözleşme yapabileceğinin kanunda belirtilmesi uygun olacaktır.
- Kurumun, özel sektörün alacağı farkın miktarına, hangi branşlarda ve tavanının ne kadar olacağına kadar her şeyde karar verici olmasını doğru bulmuyoruz. Özel Sağlık Sektörünün alacağı farkın, piyasa koşullarına göre her hizmet sunucusunun kendisi tarafından belirlenmesi esas olmalıdır.
- Sözleşmesiz sağlık kurumlarında (tıbbi koşulları uygun, Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlanmış hizmet sunucularında) Kurumun ödeyeceği miktar: sevk zincirine uyulduğunda %100, sevk zincirine uyulmadan yapılan başvurularda (acil haller dışında ) ise %80 oranında olmalıdır. (Madde: 70, 73)
- Sosyal Güvenlik Kurumu'nun teminat paketi kapsamı dışında olan (Madde: 64) ve ayrıca kurumun ödeyeceği miktarın dışında şahsın ödeyeceği katılım payı (Madde: 63) ve şahsın ödeyeceği ek farkları kapsayan ve bunları teminat altına alan TAMAMLAYICI SİGORTA yasa kapsamında yer almalıdır.
Uz. Dr. Sedat AZAK
OHSAD Başkan Yardımcısı