• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Grip ve nezle hastalıkları için ne yapılmalı?

Grip ve nezle hastalıkları için ne yapılmalı?
Öksürürken ya da aksirirken ağzin elle kapatilmamasi gerektiğini belirterek, `Hapşirma ya da öksürme öncesi kağit mendil kullanin ve hemen atin. Yaninizda mendil yoksa başinizi insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşirin`

Uzman Doktor Resul Özbek, öksürürken ya da aksirirken ağzin elle kapatilmamasi gerektiğini belirterek, `Hapşirma ya da öksürme öncesi kağit mendil kullanin ve hemen atin. Yaninizda mendil yoksa başinizi insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşirin` dedi.

Resul Özbek, grip gibi benzeri hastaliklardan korunmanin yollarini anlatti. Kiş aylarinda üst solunum enfeksiyonlari olan grip ve nezle gibi hastaliklarin görülmeye başladiğini ifade eden Bursa Halk Sağliği Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, `Toplu taşima araçlari, alişveriş merkezleri, kalabalik iş yerlerinde birçok insanla temas oluyor. Bu temas sonrasinda mikrop alabiliyoruz. Normalde bu tür hastaliklar aksirmak, öksürmek ve solunum yoluyla 1 buçuk metre kadar alana yayilirlar. Direk bu havayi soluyanlar ve damlaciklarin temas ettiği yerlerden herhangi bir şey yiyip içenler bu virüsleri alabilirler` dedi.

Giyim konusunda tedbirli olunmasi gerektiğini belirten Özbek, `Kiş mevsimine göre giyinmekte fayda var. Aşiriya kaçip çok terlemek ne kadar yanliş olacaksa, vücudu soğuktan korumayacak şekilde giyinmekte o kadar yanliş olur. Daha çok kalabalik ortamlar otobüsler kalabalik alişveriş ortamlari hastalanmak için uygun alanlar. iş yerleri de mikroplarin bulaşmasina vesile oluyor. Özellikle soğuk havalarin devam ettiği içinde bulunduğumuz Aralik ve Ocak ayi üst solunum yolu hastaliklari yoğun yaşanir. Boğaz ağrisi hafif ateşle belirir. Kalabalik ortamlarda insanlarla iç içe olmak hastaliklarin tekrarlamasina neden olur. Her seferinde başka bir virüs alindiği için hastalik nükseder. En iyi korunma yolu solunum yolu ile bulaştiği için tedbir alinabilir. Hasta olana bir buçuk metreden fazla yaklaşmamak lazim. Hasta olan kişiler çevreyi korumalidir. Öksürürken ağzimizi yüzümüzü tam kapatmak tedbir olur` diye konuştu.

Hastalanma belirtisi görüldüğünde antibiyotik uygulanmaya başlandiğini söyleyen Özbek, hastalik belirtilerinin kendini göstermesiyle mutlaka aile hekimine başvurulmasini istedi.

`MENDiL YOKSA HAVAYA HAPŞIRIN`

Özbek, nezle ya da grip konusunda tavsiyelerde de bulundu. Kiş mevsiminde nezle ya da gribe yakalanmamak için ellerin sik sik yikanmasinda fayda olduğunu belirten Özbek, şöyle devam etti:

`Çoğu grip ve nezle virüsü dokunmayla geçer. Gripli olan birinin telefon, klavye veya mutfak eşyalarina dokunmasi grip virüsünün yayilmasi için yeterlidir. Bu mikroplar saatlerce, hatta bazi durumlarda haftalarca, başkasi bu eşyalara dokununcaya kadar bu tür zeminlerde yaşayabilirler. Bu yüzden ellerinizi sikça yikayin. Öksürürken ya da aksirirken elinizle ağzinizi kapatmayin. Çünkü elinize yapişan virüsler ya da mikroplar kolay temizlenmez ve bu şekilde mikrop farkli kişilere bulaşabilir. Hapşirma ya da öksürme öncesi kağit mendil kullanin ve hemen atin. Yaninizda mendil yoksa başinizi insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşirin.`

`BOL SU iÇiN`

Üst solunum yolu hastaliklarindan korunmak için bol sivi içilmesini tavsiye eden Özbek, `Çok su içmek vücudunuzdaki virüslerin temizlenmesini sağlar. Günde 8 bardak su için önerisine uymuyorsaniz yeterince su içmeye özen göstermelisiniz. idrarinizin rengi açik sari görünüyorsa yeterince su aliyorsunuz demektir, koyu sariysa daha çok su içmelisiniz. Temiz hava alin. Hava almak önemlidir. Soğuk havalarda merkezi isitma sistemiyle isinan ortamlardan dişari çiktiğinizda vücudunuz grip ve mikroplara karşi daha korunmasiz olur. Soğuk havada içeride kalan insanlar, kuru ve ayni havayi sürekli soluduklari için virüslere maruz kalirlar` ifadelerini kullandi. Özbek, mevsimine uygun meyve ve sebze yenmesinin metabolizmayi güçlendirdiğini de sözlerine ekledi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 17685 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim