Kanadalı bilim insanları, grip olan kişilerin virüse kapıldığı tarihten itibaren ilk bir hafta boyunca kalp krizi geçirme olasılıklarının arttığını ortaya çıkaran bir araştırma yayımladı. The New England Journal of Medicine adlı tıbbi araştırma dergisinde yayımlanan bilimsel makalenin başyazarı Dr. Jeffrey Kwong, Reuters haber ajansına verdiği röportajda "Kalp krizi ile grip arasındaki bağın bu kadar kuvvetli olması oldukça şaşırtıcı" ifadelerini kullandı.
Bilim insanları, laboratuvar araştırmalarıyla gribe yakalandığı kanıtlanmış kişiler üzerinde yaptıkları araştırmalarda virüs kapan kişilerin, hastalığın ilk 7 gününde normaldekinden altı kat daha fazla kalp krizi riski taşıdığını keşfetti. Aynı kişilerin, gribe yakalanmadan bir yıl önce ve bir yıl sonraki tıbbi kayıtları da incelendiğinde bu riskin ne kadar ciddi olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Dr. Kwong, "Kalp hastalığından mustarip kişiler özellikle grip başta olmak üzere, solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanmamak için önlemler almalı" ifadelerini kullandı.
RİSK BİR HAFTA SÜRÜYOR
Dr. Kwong "Kalp krizi riskinin artışı bizi ne kadar şaşırttıysa, ani düşüşü de aynı oranda şaşırttı" dedi. Kwong, virüsün vücuda girmesinin sekizinci gününde kalp krizi riskinin normal seviyeye geldiğini aktardı.
İLTİHAP KALBİ HIZLANDIRIYOR
ABD'deki New York Presbiteryan Hastanesi'nin Kalp Sağlığı Bölümü Başkanı Dr. Erica Jones araştırmayı şöyle değerlendirdi: "Sonuçları beni çok şaşırtmadı çünkü şimdiye kadarki tecrübelerime göre; gribin yaygın olduğu zamanlarda kalp krizi oranlarının da arttığını görüyoruz. Grip, iltihaplanmayı artırır. Enfeksiyon kaptığınız takdirde kalbiniz daha hızlı atmaya başlar ve bu da damar tıkanıklığı riskini artırabilir."