• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Gözlerdeki sinsi tehlike: Glokom

Gözlerdeki sinsi tehlike: Glokom
Dünya Sağlık Örgütü, göz tansiyonunun yol açtığı körlüğün kalıcı olmasından dolayı bu hastalığın katarakttan daha ciddi bir kamu sağlığı sorunu olduğunu bildiriyor. Peki göz tansiyonu nedir, en çok kimler risk altındadır?

Göz tansiyonu tıp çevrelerinde en sinsi hatalıklardan birisi olarak biliniyor. Göz tansiyonu olan kişiler görme duyularını % 40 oranında kaybetmeden önce bu rahatsızlıklarının farkına varamıyor.

Amerika'nın Sesi (VOA)'nin haberinde, doktor Alan Robin hastalığın tehlikelerini şöyle sıralıyor: “Göz tansiyonu Amerika’da körlüğün birinci nedeni. Latin kökenli ve siyahlar arasında körlüğün de ikinci en büyük nedeni.”

Çin ve Hindistan’da ise körlüğün ikinci en büyük nedeni.

Doktor Alan Robin, “Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde görülen göz tansiyonu, Amerikalılar hatta siyah Amerikalılarda görülenlerden çok daha tehlikeli,” şeklinde konuşuyor.

Washington Hospital Center’den Doktor Eric Fleischer, ırksal farklılıklara dikkat çekiyor: “Ataları Afrika’dan gelen hemen hemen herkesin göz tansiyonunun yüksek olması riski daha fazla.”

Göz tansiyonu her yaştan insanı etkilese de yaşlanmayla artan bir rahatsızlık. Doktor Robin, glukomun, gözün içindeki basıncı arttıran rahatsızlıklar olduğunu söylüyor: “Göz, kol saati gibidir. Rakamların olduğu yüzün arkasında sıvı olduğunu düşünün. Bu sıvı gözbebeğinizden geçer ve saat örneğindeki gibi düşünürsek rakamların arasından cama sızar. Saatin kenarlarında sıvının süzülmesini sağlayan bir yer vardır.”

Sıvının süzülmesini sağlayan nokta tıkandığında sıvı gözden yeterince hızlı şekilde akıtılamaz. Bu nedenle göz içinde artan basınç göze zarar verir ve optik siniri öldürür. Sonuç, körlüktür. Bu süreç ağrısız ve yavaş olduğundan farkedilmez.

Doktor Fleischer, “Kişi yan görüş alanını yitirdiğinden kapı kenarlarına çarpmaya başladığında ya da yanlardaki araçları göremediğinden trafik kazası geçirdiğinde göz tansiyonu olduğunun farkına varılır,” diyor.

Göz tansiyonu, teşhisi çok kolay bir rahatsızlık. Göz tansiyonu ilk yan görüşü etkilediğinden, en kolay teşhis yöntemi, yan görüş alanını ölçmek.

Erken teşhis edildiğinde göz tansiyonunu kontrol altına almak çok kolay.

Doktor Robin, “Göz tansiyonu önlenemiyor ama tedavi ediliyor,” diyor.

Göz tansiyonunun geriye dönüşü yok, ancak araştırmaları sürdüren uzmanlar bu rahatsızlığın bir gün önlenebileceğine dair umutlu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3727 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim