• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Göz sağlığınız için güneşle aranıza mesafe koyun

Göz sağlığınız için güneşle aranıza mesafe koyun
Op. Dr. Naci Sakaoğlu, "Gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak için mutlaka şapka takmalı ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmalısınız" diyor.
Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışın miktarı, kışa oranla üç kat daha fazla olduğu için yaz mevsiminde güneş ışınlarından korunmak büyük önem taşıyor.
 
Ultraviyole ışınlar katarakt oluşum riskini artırıyor
 
Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu, ultraviyole ışınların gözler üzerindeki olumsuz etkilerinin ciddiyetine dikkat çekerek ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor:
 
“Ultraviyole ışınlar, göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye, saydam tabakada ağrılı enflamasyona ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabilir. Ayrıca ultraviyole ışınların katarakt oluşumu riskini artırdığı da bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış durumda.. Güneş ışığına aşırı maruziyet serbest radikalleri de ortaya çıkarıyor. Bu durum, retina hücrelerinde hasara neden olarak yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) gelişimine katkı da sağlıyor. Bu nedenle gözleri güneşten korumak özellikle yaşlı hastalar için de önem taşımaktadır.”
 
Çocuklar daha hassas
Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlerden daha az olduğunu belirten Dr. Sakaoğlu, “Yetişkinler gibi her yaştaki çocuklar da ultraviyoleden korunmaya ihtiyaç duyar. Sürekli dış ortamda çalışanlar, gözde kırılma kusurlarıyla ilgili (refraktif) cerrahi veya katarakt cerrahisi geçirmiş olanlar ile retina hastalığı olan kişilerin gözleri de güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha hassastır” diye bilgi veriyor.
 
Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmeli? 
  • İyi bir güneş gözlüğü; görünen ışığı, gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken zararlı ultraviyole ışınları da süzebilmeli.
  • Gözlük camlarının renginin koyuluğu ile ultraviyole ışınları süzme yeteneği arasında bir ilişki bulunmuyor.
  • Gözlük satın alırken en önemli nokta, ultraviyole ışınlara karşı koruyuculuk değerleridir. İyi kalitede güneş gözlüklerinin çoğu ultraviyole ışınların (UVA ve UVB) % 95’inden fazlasını süzerken bu oran % 99 ve daha yüksek de olabilir.
  • Çevremizden de büyük miktarda ışın yansır. Bu nedenle güneş gözlüklerinin yanları kapalı ve yüzü saracak şekilde olması daha sağlıklıdır.
  • Polarize camlı güneş gözlükleri ultraviyole ışınları süzmenin yanı sıra yol gibi düz yüzeylerde oluşan ışık parlamalarını engelleyerek daha kaliteli bir görüş sağlama özelliğine sahiptir. Ancak polarize camlarla LCD ekranlara belli bir açıdan bakıldığında ekran görüntüsü kaybolabileceği için araçlarında bu tür göstergeleri olan sürücüler dikkatli olmalıdır. 
  • Kontakt lenslerin çoğu ultraviyoleyi süzme yeteneğine sahiptir ancak lensler göz kapaklarının ışınlardan etkilenmesine engel olamazlar. Bu nedenle kontakt lens kullanıcıları ayrıca güneş gözlüğü takmalarında yarar var.


Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3584 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim