Kolesterol hastalarının bayramda dikkatli beslenmeleri konusunda uyaran Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Akın Banaz, “Kan kolesterolünün artması göz kenarlarında ve göz kapağında yağ bezeleri diye bildiğimiz cilt altında oluşan yağ birikintilerine (Ksentelazma) neden oluyor. Kan kolesterolü düşse bile oluşan yağ bezeleri kendiliğinden geçmiyor. Ancak cerrahi yöntemlerle alınması gerekiyor. Bu nedenle Kurban Bayramı boyunca kolesterol hastalarının kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmamasını öneriyoruz” dedi.
GÖRMEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Göz kapağında ve çevresinde oluşan yağ bezelerinin görmeyi olumsuz etkileyecek bir duruma neden olmadığını ifade eden Op. Dr. Banaz, yağ bezelerinin büyüklüğünün uygulanacak cerrahi operasyonun zorluk derecesini artırdığını ifade etti. Op. Dr. Banaz, şu bilgileri verdi:
“ Yağ bezeleri görmeyi olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmaz. Ancak büyüdükçe yüzde kötü bir görüntüye neden olur. Tedavide çeşitli yöntemler uygulanıyor ancak bunlar içinde en etkili olanı cerrahi operasyon. Lazer de yapılsa göz kapağı veya altında cilt olmadığı için her şekilde dikiş atılması gerekiyor. Gözdeki yağ bezelerinin çok büyümeden alınması operasyonu da kolaylaştırıyor. Ortalama 5 – 10 dakika sürüyor operasyon. Ancak beze ne kadar büyük boyutlardaysa operasyon o kadar uzun ve zor oluyor.”
İZ KALMAMASI ÖNEMLİ…
Operasyon sonrası göz kapağı işlevinin bozulmaması ve yüzde iz kalmaması için yapılacak cerrahi müdahalenin uzman ellerde yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Banaz, “ Yağ bezelerinin dikkatli ve profesyonel ellerde yapılan bir operasyonla alınması büyük önem taşıyor. Aksi halde yüzde iz kalabilir ve ya göz kapağının fonksiyonları bozulabilir ve iyi kapanmayabilir” diye konuştu.