Bu görme problemleri için birçok tedavi yöntemi mevcut. Bu yazımızda göz hastalıkları için en sık tercih edilen tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.
Göz hastalıkları retinada, göz merceklerinde, göz kapağında, korneada, göz sinirinde ve gözyaşı kanallarında meydana gelebilir. Semptomlar ve göz hekimlerinin yaptığı muayeneler sonucunda doğru hastalık tanısı konulmuş olur. Daha sonra doktor kontrolünde uygun tedavi yöntemleri ile göz sağlığına kavuşur. Göz hastalıkları düzenli kontrol gerektiren hastalıklardandır. Hekimlerin muayene sonrasında belirttiği aralıklarla mutlaka düzenli olarak göz sağlığı kontrolüne gitmelisiniz. Bu göz sağlığını korumak adına ve hastalıklarla mücadelede yapılacak en büyük adımdır.
Göz Hastalıkları Belirtileri
Göz hastalıklarında toplumun çoğunluğu rahatsızlık hissettiren hastalık belirtileri ile karşılaşınca göz muayenesine gitmeye karar verir. Bu verilebilecek en kötü kararlardan biridir. Sebebi ise daha başlangıç aşamasında olan hastalığın önemsenmeyip belirtiler ile kendini göstererek ilerleme durumunda olmasıdır. Bu yüzden yukarıda da belirttiğimiz gibi düzenli olarak göz hekimi tarafından göz muayenesi yaptırılmalıdır.
Yaygın olarak ortaya çıkan bazı göz hastalığı belirtileri:
Uzağı ya da yakını görememe
Gözde yanma, batma ve kaşıntı
Gözde ağrı
Bulanık görme
Gözleri kısarak bakmak
Gözde kanlanma
Ani ışık çakmaları
Bu belirtiler ciddi belirtiler olmakla birlikte yaşam konforunu etkiler. Bu belirtilerle karşı karşıya kaldıysanız mutlaka göz doktoruna mutlaka muayene olmalısınız. Göz sağlığı aksatılmaması gereken en önemli noktalardandır. Şiddetli göz hastalıkları ve görme kaybına kadar giden hastalıklarla baş başa kalabilmek mümkün.
Göz Hastalıkları Çeşitleri
Göz hastalıkları doğuştan meydana gelebileceği gibi çevresel etmenler ve enfeksiyonlarla da ortaya çıkabilir. Günümüzde ise gerek evde gerekse çalışma ortamında mavi ışık yayan dijital ekranlara sürekli bakmak da göz hastalıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
Sıklıkla karşılaşılabilecek bazı göz hastalıkları:
Miyopi
Astigmat
Hipermetropi
Glokom (göz tansiyonu olarak bilinir.)
Renk körlüğü
Katarakt
Alerjik Konjonktivit
Şaşılık
Şeker hastalığına bağlı gelişen körlük
Göz Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Günümüzde tıp alanında kaydedilen gelişmeler sayesinde göz hastalıkları için tedavi yöntemleri çeşitliliğinde oldukça fazla artış görülmekte. Konulan teşhise göre göz doktorunun uygun gördüğü tedavi yöntemleri ile göz hastalıkları tedavisi gerçekleştirilir. Göz hastalıklarında sıklıkla karşılaşılan tedavi yöntemleri ilaç tedavisi, kontakt lens, gözlük, lazer operasyonları gibi operasyonlardır. Bunların yanı sıra hastalığın türüne göre farklı tedavi yöntemleri mevcuttur.
Kontakt Lens
Günümüzde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kontakt lensler görme kaybını kalıcı olarak düzeltmez ancak kullanıldığı sürece görüşte netlik sağlar. Kontakt lensler miyopi, hipermetropi, glokom ve renk körlüğü gibi göz hastalıklarında kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra göz kuruluğunu önleme, göze nem sağlama ya da farklı renk seçenekleri ile karşınıza çıkabilir. Kontakt lens kullanmak istiyorsanız muayene sırasında doktorunuza danışabilirsiniz.
Gözlük
Gözlükler kontakt lensler kadar en sık kullanılan ve görüş netliği sağlayan yöntemlerdendir. Hatta göz muayenesi sonucunda ilk başvurulan yöntem demek yanlış olmaz. Gözlük yakını, uzağı görememe, bulanık görme ya da dinlendirici gözlük olarak farklı seçenekleri bulunuyor. Doktorunuz ve optisyeniniz ile en uygun gözlüğü seçebilirsiniz.
Lazer Operasyonları
Lazer operasyonları göz sinir tabakasına, glokom, miyopi, hipermetropi ve katarakt gibi göz problemlerine tedavi sunan operasyonlardandır. Göz rahatsızlıklarına göre farklı lazer operasyonları bulunuyor. Göz muayeneleri sırasında göze kapsamlı tetkikler yapılarak bu ameliyatlara hastanın uygun olup olmadığına karar veriliyor. Daha sonrasında uygun yöntem ile ameliyatlar gerçekleştiriliyor.
İlaç Tedavileri
Glokom, katarakt, göz kuruluğu, alerjik konjonktivit gibi hastalıkların tedavisinde ilaçlı tedavilere başvurulabilir. Bu ilaçlar doktorun belirlediği sıklık ve dozda kullanılmalıdır. Bu ilaçlar göze nem sağlar, alerjiye neden olan durumu ortadan kaldırır ve göz damarlarındaki basıncı düzenler.
Unutmamak gerekir ki her göz yapısına uygun tedaviyi göz doktoru belirler. Kontakt lens, ilaçla tedavi ya da lazer ameliyatları arasından kişiye en uygun yöntemler ile göz sağlığı korunur ve görüş netliği kazandırılır.