• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Göz ameliyatında koruyucu nakil dönemi

Göz ameliyatında koruyucu nakil dönemi
Koyulaşma ve lekelenmeye bağlı hastalıklar yüzünden zarar gören kornea, ameliyatla tedavi ediliyor. Yeni geliştirilen lameller kornea nakli sayesinde sadece tabaka yüzeyi değiştirilecek.

Berda Özdiktaş

Gözün koruyucu kalkanı konumunda bulunan kornea, bazı hastalıklara bağlı olarak işlevini zamanla yitirebilir. Bu merceğin görevini yapmasına engel olan koyulaşma, lekelenme ve deformasyon gibi rahatsızlıklar yüzünden nakil yapılması gerekebilir. Kornea nakli ameliyatında, en sık tercih edilen teknik kornea dokusunun değiştirilmesi. Bu teknikte kornea tabakalarının tümü değiştiriliyor.

KULLANIMI SON YILLARDA ARTTI

Son yıllarda, kornea tabakalarının tüm katı yerine sadece bozulmuş olan tabaka değiştiriliyor. Ameliyatlarda lameller kornea nakli ya da lameller keratoplasti teknikleri daha sık kullanılıyor. Çünkü hastanın kendi dokusu bozulmamışsa o dokuyu korumak temel gaye olarak nitelendiriliyor. Son yıllarda lazer kullanımı da arttı. Henüz çok yaygın olmamakla birlikte uygun vakalarda lazer kullanarak da ameliyat yapılabiliyor.

ÇOCUKLARDA DA UYGULANIYOR

Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Kaya, kornea naklinin sadece optik düzeltme amacıyla yapılmadığını söyledi. Kaya, bazen görmeyen bir hastanın gözüne de estetik görünüm açısından kornea nakli yaptıklarını belirtti. Nakil, çocuklar da dahil olmak üzere herkese yapılabiliyor ancak çocuklarda kornea naklinin teknik olarak birtakım farklılıkları bulunuyor. Kornealar, kornea bankalarından temin ediliyor.

BİR SAATTE BİTİYOR

Kornea nakli ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi kullanılıyor. Gereksinim olduğunda ise lokal anestezi tercih ediliyor. Ameliyat süresi, kullanılan tekniğe bağlı olarak değişmekle beraber ortalama bir ila bir buçuk saat sürüyor.

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Hastalar ilaçlarını düzenli kullanmalı. Tam kat nakil yapılmış hastaların ret reaksiyonuna karşı bilgilendirilmeli. Gözde hafif ağrı ve kızarma varsa mutlaka doktora başvurulmalı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim