Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Genel Yönetmeliği'ne ilişkin değişiklik yürürlüğe girdi. Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılan konu ile ilgili açıklamalarda şunlara yer verildi.
"Bakanlar Kurulunun 15/03/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Kararı ile 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik' yürürlüğe konulmuş ve söz konusu Yönetmelik kapsamındaki kadro/pozisyonlara görevde yükselme ve unvan değişikliği mahiyetindeki atamalara ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Ancak, gerek uygulamada ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi gerek değişen koşullara uyarlanması ile kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepler ve mevzuatta meydana gelen değişiklikler çerçevesinde, görevde yükselme ve unvan değiştirmeye ilişkin usul ve esasların yeniden ele alınması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bahsedilen ihtiyaca binaen Genel Yönetmelikte gerçekleştirilen değişiklikler, 31/08/2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu düzenlemelerle birlikte;
- İlçe idare şube başkanlıkları ile bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara (ilçe müdürleri ve bu düzeydeki diğer görevlere) atanma ile avukat unvanlı kadro/pozisyondan hukuk müşaviri kadrolarına atanma, Yönetmelik kapsamı dışına çıkarılmıştır.
- Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı sınavı müteakiben, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41’inci maddesinde yer alan ölçütler esas alınmak suretiyle sözlü sınava tabi tutulmaları öngörülmüş; böylece göreve uygunluğun ve hakkaniyetin daha iyi sağlanacağı değerlendirilmiştir.
- Görevde yükselme eğitimi kaldırılmış olup, duyuruda belirtilen şartları taşıyan personelin tamamının görevde yükselme sınavına iştirak edebilmesine imkân sağlanmıştır.
- Kurumların merkez ve taşra teşkilatında sınav kurulları oluşturulabilmesine imkân tanınmış; böylece görevde yükselme sınavlarının daha etkin, verimli, hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi amaçlanmıştır.
- Görevde yükselme mahiyetinde atamalarda ilgili personelin tercihlerinin de dikkate alınabilmesine imkân tanınmıştır.
- Kurumların Genel Yönetmelik kapsamında bulunmayan kadrolara ilişkin düzenleme yapabilmesine ilişkin hükümler kaldırılmıştır.
- Kurumlarca belirli görevlere atanacaklar için bazı alt görevlerde ve belirli bir süre çalışma şartı aranabilmesine ilişkin hükümler korunmuş; ancak, kurumda belirli bir süre çalışma şartı kaldırılmıştır.
- Yazılı sınavda uygulanacak başarı puanının en az kaç olması gerektiği hususu kurumların takdirine bırakılarak başarı taban puanına duyuruda yer verilmesi öngörülmüş; sözlü sınavda başarılı sayılmak için en az 70 puan alma zorunluluğu getirilmiştir.
- Mahalli idarelerin yazılı sınavlarının İçişleri Bakanlığınca, yükseköğretim kurumlarının sınavlarının ise YÖK Başkanlığınca merkezi olarak gerçekleştirilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
- Puanların eşitliği durumunda esas alınan Personel Değerlendirme Formu kaldırılmıştır. Puanların eşitliği halinde yapılacak işlem, kurumların takdirine bırakılmıştır.
- Duyuruya sınavlardan ne kadar süre önce ve ne kadar süreyle çıkılması gerektiği, sınavlara yapılacak itirazlar ve bu itirazların karara bağlanmasında uygulanacak süre, atanmaya hak kazananların ne zaman atanacakları gibi hususlar kurumsal uygulamalara bırakılmıştır.
- Sınav kurulunun sınav konularına ilişkin notları ilgili personele vermesine ilişkin görevi kaldırılmış; sınav konularına duyuruda yer verilmesi hususu getirilmiştir.
- Eğitimleri tamamlanmış bulunan personele ilişkin görevde yükselme sınavlarının önceki hükümlere göre tamamlanması öngörülmüştür.
- Kurumlar 6 ay içerisinde görevde yükselme yönetmeliklerini Genel Yönetmeliğe uygun hale getirecekler; kurumsal yönetmeliklerinin Genel Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerini uygulamaya devam edeceklerdir."