• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 18 °C

Göğüs Hastalıklarında Ebus Devrimi

Göğüs Hastalıklarında Ebus Devrimi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Göğüs Hastalıkları bölümünden Prof.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Göğüs Hastalıkları bölümünden Prof. Dr. Erdal İn, Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) hakkında önemli bilgiler verdi. İn, "EBUS teknolojisiyle bronşların arkasındaki yapıları görme şansımız oluyor. Böylece görülür olmayan bronşların arkasındaki lezyonlardan biyopsi alabiliyoruz." dedi.

Bronkoskopi ve ultrason teknolojilerinin birleşiminden oluşan, bronşların iç ve çevresindeki dokuları ayrıntılı olarak incelemeyi sağlayan bir yöntem olan Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS), modern tıbbın önemli tanı yöntemlerinden biri olarak dikkat çekiyor. İEÜ Medical Point Hastanesi Göğüs Hastalıkları bölümünden Prof. Dr. Erdal İn, son yıllarda kullanımı yaygınlaşan EBUS hakkında önemli bilgiler verdi. Birçok hastalıkta bu teknolojiyi kullandıklarının altını çizen İn, "EBUS, bronkoskopi ve ultrasonkoskopinin birleştirilmesiyle elde edilen bir tanı yöntemi. Endoskopik olarak bronşun içine kameralar vasıtasıyla görürken aynı zamanda ultrasonik olarak da bronşların arkasındaki yapıları görme şansımız oluyor. Böylece görülür olmayan bronşların arkasındaki lezyonlardan biyopsi alma şansımız oluyor. Bu tetkiki daha çok akciğer kanserinin tanı ve evrelendirilmesinde, göğüs kafesi içinde lenf nodu büyümesi yapan lenfoma gibi tüberküloz gibi hastalıkların tanısında kullanıyoruz." dedi.

'Dokulara zarar vermeden biyopsi yapma imkanı'

EBUS teknolojisinden önce hastaların bu işlem için ameliyat masasına yattığına vurgu yapan İn, "EBUS'tan önce bu biyopsi işlemleri ameliyatla yapılıyordu. Bu ameliyatlar sırasında hastalar genel anestezi alıyor, çeşitli ameliyat riskleri taşıyordu. EBUS'la basit bir bronkoskopik yöntemle özel bir iğne kullanarak lenf nodlarını ya da kitlelerin içinden biyopsi alıp tanı koyuyoruz. Böylece ameliyattan düşük risk ile basit endoskopik yöntemle bu işi çözmüş oluyoruz. Çoğu zaman 30 dakika süren, anestezi altında yapılan güvenilir bir işlem. Ultrasonik olarak görerek örnekleme yaptığımız için çevredeki dokulara zarar vermeden biyopsi alma şansımız oluyor. Aslında iş ameliyattan bronkoskopik işleme döndü." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim