• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 7 °C

Gıdalarınız saklarken aman dikkat!

Gıdalarınız saklarken aman dikkat!
Gıdalarda, uygun koşulların sağlanmaması halinde 7 saatte 2 milyonun üzerinde bakteri oluşabileceği konusunda uyarıyor...

Gıdalarda, uygun koşulların sağlanmaması halinde, bir bakteriden 40 dakikada 4, 3 saatte 512, 5 saatte 32 bin ve 7 saatte 2 milyonun üzerinde bakteri oluşabileceği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yazılı açıklamasında, gıda zehirlenmesinin oluşması için bir dizi olaylar zincirinin şekillenmesi gerektiğini belirtti. Yiyeceklerde bulunan bakterilerin, elverişli koşulların oluşması halinde üremeye başlayacağını ifade eden Prof. Dr. Tayar, bu koşullar için 5-6 derecelik sıcaklık, nem ve gıda maddesinin bir araya gelmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Tayar, bakterinin üremesi ve çoğalması için yeterli sürenin geçmesi gerektiğine dikkati çekerek, açıklamasında, "Bu zinciri kırmanın bazı yöntemleri vardır. Yiyecekler tutulmadan önce ellerin temiz olması, çiğ yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan tüm gereçlerin iyice yıkanması, çiğ yiyeceklerin buzdolabında pişmiş yiyeceklerin altındaki raflarda saklanması, gıdaların, hazırlandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede servis edilmesi önemlidir" uyarısında bulundu.

Gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerin genellikle yiyeceklerde doğal olarak bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Tayar, sayı olarak çok az olan bakterilerin çok kısa bir sürede ürkütücü bir hızla çoğalabildiğini vurguladı. Prof. Dr. Tayar, uygun koşullarda tek bir bakteriden sadece 7 saat içinde 2 milyondan daha fazla bakteri üreyebileceğini belirterek, bir bakterinin hızla üremesi sonucu, 40 dakikada 4, 3 saatte 512 ve 5 saatte de 32 bin bakteri oluşabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Tayar, açıklamasında, şunları ifade etti: "Bakteriler genellikle sağlıklı insanların cilt, burun ve ağızlarında bulunurlar. Bu nedenle, gıda işinde çalışan herkesin standardı yüksek kişisel hijyen koşullarına uyması çok önemlidir. El ve kollarında açık yaralar veya kesikler bulunan kişiler, yarayı su geçirmez bir yara bandıyla tamamen kapatmalıdırlar. Hazırlayan ve servis yapanların kişisel hijyene yeterince önem vermemeleri sonucu bakteri bulaşabilir. Gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler toprak, hayvan, insan ve insanların kullandıkları ya da dokundukları nesneler dahil her yerde bulunmaktadır."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3217 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim