Uzmanlar sıcak yaz aylarında kalorisi yüksek, ağır, yağlı, karbonhidratlı gıdaların zehirlenmelere sebep olabileceğini belirterek şunları söyledi: “Bunların yerine, meyve, sebze ağırlıklı yiyeceklerin tercih edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda temizlikte büyük önem taşıyor. Yemeklerin hazırlanması ve yenilmesi sırasında hijyene önem verilmesi de gerekir. Sıcak suyla, sabunla ya da özel dezenfeksiyonlarla en az 30 saniye boyunca ellerin temizlenmesi lazım."
BEBEKLER VE HAMİLELER DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
Yaz aylarında oluşan gıda zehirlenmelerinde risk faktörlerinin kişiden kişiye değiştiğini kaydeden uzmanlar sözlerine şöyle devam etti: ''Kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü ve mikroorganizmalara dirençli olması, riskleri ortadan kaldırır. Zehirlenmelerden özellikle bebekler, yaşlılar, hamileler gibi bağışıklık sistemi hassas olan kişiler daha çok etkilenir. Ayrıca kemoterapi, ışın tedavisi gibi ağır tedavi görenlerde de zehirlenmeler ağır neticelere sebep olabilir.”
Gıda zehirlenmelerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti olduğunu belirten uzmanlar sözlerini şöyle tamamladı:
''İleri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi emareler görülmektedir. Zehirlenme belirtileri, tüketilen gıda grubuna ve mikroorganizmanın cinsine bağlı olarak 30 dakika sonra da görülebilirken, belirtiler 72 saate kadar uzayabiliyor. Vücut bir mikroorganizmayı, toksini aldığı zaman bunları atmak isteyecektir. Bunu da ya kusarak ya da ishalle atacak. Bu yüzden bulantıyı kesmenin, ishali bastırmanın çareleri aranmamalı. Zehirlenme belirtileri iki günden fazla seyrettiği zaman problem olur. Böyle durumlarda kişi bir an önce bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Kanlı ishal, ishalle beraber boyun ağrıları ve şiddetli ateş gibi durumlarda ise acilen hekime müracaat etmek gerekir.”