Gıda mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulusi Ada, gıda güvenliğini sağlamak ve halkın sağlıklı gıdalar tüketebilmesi için gıda sektöründe çalışan tüm gıda mühendislerinin devlet memuru olmasını istediklerini belirterek, "Yani devlet belli sayıdaki işletme için bir gıda mühendisi istihdam edecek ve üretim onların kontrolünde gerçekleşecek" dedi.
Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda güvenliğinin insan sağlığını doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.
Gıda mühendislerinin gerek kamuda gerekse özel sektörde etkin şekilde istihdam edilmemesinin hileli gıdaların yaygınlaşmasına yol açtığını anlatan Ada, "Teknolojinin ilerlemesiyle gıda teröristlerinin her geçen gün hile yöntemlerini geliştirdiğini, Bakanlığın hileli gıda ve firmalarını yoğun şekilde teşhir edilmesinden anlıyoruz" dedi.
Ada, gıda sektöründeki denetimlerin kamu kurumları eliyle yürütülmesi gerektiğine dikkati çekerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, diğer kamu kurumları ve özel firmalarda çok az sayıda gıda mühendisinin görev yaptığını öne sürdü.
Gıdaların daha güvenilir bir şekilde üretilmesi, hazırlanması, paketlenmesi, dağıtılması ve gıdalardan en uygun şekilde yararlanılmasını gıda mühendislerinin sağladığını anlatan Ada, "Türkiye'de kayıt altında 500 bin civarında gıda işletmesi olmasına karşılık gıda denetçisi olarak yaklaşık 5 bin 500 mühendis bulunmakta ve bunun da yaklaşık bin 200'ü gıda mühendisi. Geri kalanı ise diğer bazı mesleklerden oluşmakta ve hızlandırılmış gıda güvenliği eğitimi verilerek gıda mühendislerinin işini yapmaktadır. Dolayısıyla diğer meslek çalışanları gıda mühendislerinin etkinlik ve verimliliğini düşürmektedir. Ayrıca gıda denetimlerinin yüzeysel geçmesine sebep olmaktadır" dedi.
Ada, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üretimde gıda mühendisleri ile otokontrol sağlanması en önemli aşamadır. Kendi otokontrolünü sağlayan firmalar denetimden önce bir şans daha yakalamış olacaklar ve teşhir edilmediği için Türk ekonomisi de zarar görmekten kurtulmuş olacaktır. Gıda işletmelerinde çalışan gıda mühendislerinin devlet memuru olmasını önermekteyiz. Yani devlet belli sayıdaki işletme için bir gıda mühendisi istihdam edecek ve üretim onların kontrolünde gerçekleşecek. İşletmeyle bağı olmayan mühendisler işini daha rahat yapabilecek ve gerektiği takdirde işletme sahiplerini bilinçlendirecek. Bu iş için havuz oluşturulup her işletme için ayrı mühendis yerine, sektörlerine göre belli sayıdaki işletmeler için bu yapılabilir."