• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 10 °C

“Gıda Boyaları Çocuklarda Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliğine Neden Olabilir”

“Gıda Boyaları Çocuklarda Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikliğine Neden Olabilir”
Yapay gıda boyaları ile ilgili yapılan araştırmalardan bahseden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, "Yapay gıda boyalarının...

Yapay gıda boyaları ile ilgili yapılan araştırmalardan bahseden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, "Yapay gıda boyalarının bazıları, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde kansere yol açabileceği endişesiyle tartışılmaktadır. Ayrıca gıda boyaları, çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliğine neden olabilir" dedi.

Gıda katkı maddeleri; tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan ve üretim aşamasında koruma ve stabilize etme gibi amaçlarla esas gıdaya ilave edilen maddelerdir. Gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılan yapay gıda boyaları, yiyecek ve içeceklere çekici bir görünüm kazandırmak amacıyla eklenmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, son yıllarda yapılan araştırmaların bu katkı maddelerinin çocukların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdiğini belirtmektedir.

Çocuklarda endokrin sistemi ile ilgili bozukluklara neden olabilir

Son yıllarda gıda boyalarının özellikle çocuklarda endokrin sistemle ilgili bozukluklar başta olmak üzere; obezite, bulantı, kusma, kardiyotoksisite, kanser bağışıklık sisteminin baskılanması alerji, ürtiker, astım, hiperaktivite, dikkat eksikliği ve diğer davranışsal bozukluklara ve nörogelişimsel sorunlara yol açabileceğin altını çizen BHT CLINIC İstanbul Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, yapay gıda boyaları hakkında merak edilenleri ve çocukları bekleyen tehlikeleri anlattı.

Başpınar, "Yapay gıda boyaları genellikle sentetik kimyasallar kullanılarak üretilir ve gıdaların renklerini daha parlak ve çekici hale getirir. Ancak bu kimyasallar, çocukların gelişmekte olan vücutları üzerinde çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. 2007 yılında yapılan Southampton çalışması, yapay gıda boyalarının bazı çocuklarda davranışsal sorunları artırabileceğini ortaya koymuş ve bu çalışma, Avrupa Birliği'nde bazı gıda boyalarının kullanımını kısıtlayıcı düzenlemelere yol açmıştır" dedi.

Uzun vadede çocukların sağlığını korumak için bu tür katkı maddelerinden kaçınılmalıdır

Başpınar, Bisphenol-a, nitrat-nitrit, sodyum sülfit, monosodyum glutamat gibi katkı maddelerinin yanı sıra Tartrazin (E102) ve Allura Red (E129) gibi yaygın kullanılan yapay gıda boyalarının uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde kansere yol açabileceği endişesiyle tartışıldığını belirtti. Ayrıca "Özellikle Red 3 ve Yellow 5 gibi boyaların kanserojen etkileri üzerine yapılan çalışmalar, bu katkı maddelerinin potansiyel tehlikelerini ortaya koymaktadır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de bazı gıda boyalarının potansiyel kanserojen riskleri hakkında uyarılarda bulunmuştur" şeklinde konuştu.

Yapay boyalar yerine doğal boyalar içeren ürünleri tercih etmeleri çok önemli

Çocukların sağlığını korumak ve yapay katkı maddelerinin zararlarından uzak tutmak için ebeveynlerin gıda alışverişlerinde daha dikkatli olmalarını ve yapay boyalar yerine doğal boyalar içeren ürünleri tercih etmelerini öneren Başpınar, "Pancar, havuç ve ıspanak gibi doğal kaynaklardan elde edilen boyalar, hem güvenli hem de sağlıklı alternatifler sunar. Doğal boyalar sentetik boyalar kadar parlak olmayabilir, ancak çocukların sağlığı açısından çok daha az risk taşırlar. Ayrıca, organik ve doğal ürünlerin tercih edilmesi, çocukların genel sağlık durumunu pozitif yönde güçlendirebilir" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim