• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Gerginliğinizin sebebi bu hastalık olabilir

Gerginliğinizin sebebi bu hastalık olabilir
Kansızlık ya da tıp dilindeki adıyla "Anemi"nin kadınlarda ve çocuklarda daha çok görüldüğünü, tedavi edilmediğinde ise ruhsal sorunlardan gelişme geriliğine kadar bir dizi hastalığa yol açabileceği ...

Kansızlık ya da tıp dilindeki adıyla "Anemi"nin kadınlarda ve çocuklarda daha çok görüldüğünü, tedavi edilmediğinde ise ruhsal sorunlardan gelişme geriliğine kadar bir dizi hastalığa yol açabileceği bildirildi. Dâhiliye Uzmanı Doktor Ümit Koçak, aneminin bir hastalık adı değil bulgu olduğunu belirtirken, nedenlerinin muhakkak araştırılması ve ona göre tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

NEDENİ BULUNMADAN İLAÇ KULLANMAYIN
Aneminin en sık rastlanan nedeninin demir eksikliği ve B12 vitamini eksikliği olduğunu söyleyen Dr. Ümit Koçak, bunlar dışında tiroid hastalıkları, gizli ya da görülen kan kayıpları, doğuştan gelen bazı kan hastalıkları, kemik iliği hastalıkları, kötü huylu hastalıklar, kronik infeksiyonlar olduğunu söyledi. Koçak, çinko eksikliği, C vitamini, folik asit ve diğer B vitaminleri eksikliğinin de anemiye yol açtığına dikkat çekti. Nedeni bulunmadan kan ilacı diye demir hapları ya da iğnesi almanın bazen çok önemli hastalıkların tedavisini geciktirebildiğini belirten Koçak, tedavi edilmeyen kansızlığın psikolojik sorunlara yol açtığı gibi fiziksel performansımızı da olumsuz etkilediğini belirtti.

DEPRESYONUN NEDENİ DE ANEMİ OLABİLİR
Aneminin depresyona yol açabilen organik rahatsızlıklardan biri olduğuna değinen Koçak, anemi ile birlikte psikolojik sorunlar ortaya çıktığında anemi tedavisi ile birlikte psikiyatri uzmanının da değerlendirmesinin yararlı olduğunu, doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan hastalıkların yaptığı kansızlıkların tedavisinde ise esas hastalığın tedavisinin önemli olduğunu vurguladı.

Doktor Koçak, "Kansızlıkları engellemede sağlıklı ve dengeli bir beslenme çok önemlidir. Demir ve B12 vitamini yine önemli besin kaynaklarındandır. Tahıl ürünleri, B vitaminleri, yeşil yapraklı sebzeler folik asit yönünden zengindir. Meyveler bir çok vitaminin özellikle C vitamininin deposudur" dedi.

ÇOCUĞUNUZA ZORLA DALAK YEDİRMEYİN
Koçak doğru bilinen yanlışlarla ilgili de hatırlatmalarda bulunarak, "Ispanak yararlı bir sebzedir ama demir kaynağı olduğu yanlıştır. Bir diğer bir yanlış da dalak yedirmenin çok faydalı olduğudur. Oysa dalak vücutta kan üreten bir organdır, ama yenildiğinde böyle bir yararı yoktur. Dolayısıyla çocuklarınızı dalak yemeğe zorlayıp ileride et yiyemez hale getirmeyiniz. Üzüm ve pekmez de yine yararlı gıdalardır, ama bunların da kan yapıcı özellikleri inanıldığı kadar çok değildir" dedi.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3204 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim