• BIST 9412.71
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Genital Siğile Hangi Bölüm Bakar?

Genital Siğile Hangi Bölüm Bakar?
​​​​​​​Siğil, HPV adı ile bilenen Human Papilloma Virüs ’ünün herhangi bir çeşidinin cilde enfekte olması sonucunda oluşan lezyonlardır.

 

Vücudun her yerinde görülebilen siğiller, cildin üst tabakasında oluşan deri kabartıları görünümündedirler. Virüslerin derideki yüzeysel çatlaklar ya da açık yaralar yoluyla bulaşı gerçekleşir.

Bazı siğiller genital bölgede de görülmektedir. Genital siğiller, Human Papilloma Virüs ’ünün siğil lezyonları oluşturan bazı tiplerinin bulaşı sonucunda görülür. Genital siğil, cinsel hayatı aktif olan her kadın ve erkek bireyde görülebilir. Genital siğiller tedavi edilmediği sürece kansere neden olabilir. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine kadar yol açabilir.

Siğil lezyonları ile karşılaşan bireyler, siğilin çeşidine ve bulunduğu bölgeye göre tedavi için gideceği bölüm de değişiklik göstermektedir.

Dermatoloji(cildiye) polikliniği, tüm vücutta oluşan siğillerin tanı ve tedavisi için hastaların genellikle ilk tercih ettikleri polikliniktir.  Ancak genital siğiller sadece cilt değil, genital bölge ve anal bölgedeki mukozada da meydana geldiği için bölgelerin hastalıklarına bakan klinikler seçilmelidir.

Kadın organlarında bulunan, ameliyatlı ya da ameliyatsız müdahale gerektiren ve özellikle de rahim ağzı lezyonları olan hastalar kadın doğum uzmanlarını tercih etmelidirler. Anüs içinde ya da anal bölgede tutulum gösteren siğillerin tedavilerini ise proktoloji uzmanları üstlenmektedir. Proktoloji uzmanları aynı zamanda genital bölge ve anal bölge cilt lezyonlarını da tedavi etmektedir.

sigil-yaktirma-nedir.jpg

Genital Siğilden Nasıl Kurtulurum?

Genital siğiller kendiliğinden geçme ihtimali oldukça düşüktür. Kendi haline bırakıldığında çok fazla büyüyüp genital bölgeyi tamamen kaplayan lezyonlar oluşturabilir, ciddi boyutlara ulaştığında hastanın günlük hayattaki fonksiyonlarını kısıtlayabilir. Siğiller, vajen girişinde kaşıntı, kanama; makat bölgesinde dışkılamada zorlanma gibi bulgular oluşturuyor ise kendiliğinden geçmez.  Uzman doktor kontrolünde tedavi ile iyileşme sağlanması uygundur. Genital siğil tedavisi siğillerin yok edilmesi ve semptomların iyileştirilmesi amaçlanır.

Genital siğiller tedavi edilmezse siğiller büyüyebilir, çoğalabilir ve oluştuğu bölgeye yayılabilir. Genital siğil tedavi yöntemleri siğilin büyüklüğü, miktarı, anatomik konumu, bağışıklık sisteminin durumu, hastanın ve doktorun tercihi gibi bulgulara göre çeşitlilik göstermektedir.

Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

• Kriyoterapi: Kriyoterapi yönteminde siğil, dondurularak yok edilir. Sıvı nitrojenin lezyon üzerine püskürtülmesi şeklinde tedavi gerçekleşir. Kriyoterapi yönteminde, anestezi işlemi uygulanmaz. Çoklu seanslar gerektirir. Başarı ortalaması, lazere göre daha düşüktür.

• Elektrokoter: Elektrokoterizasyon işleminde lokal anestezi uygulanır. Siğile yüksek frekanslı elektrik akımları ile termal etki oluşturarak ısı verilir. Siğillerin ısı yöntemiyle yok edilmesi amaçlanır.

• Cerrahi Tedavi: Cerrahi eksizyon, özellikle büyük siğillerde kullanılır. Siğiller cilt ile birleşim yerlerinden cerrahi eksizyon materyalleri (bistüri, makas, küret, pensler vb.) kullanılarak total olarak çıkartılır. Lokal veya genel anestezi altında yapılır. Ameliyathane ortamında sterilizasyon sağlandıktan sonra, uzman hekim tarafından siğiller tek tek cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

• TCA (Trikloroasetik Asit) veya BCA (Bikloroasetik Asit): TCA ve BCA siğillerin üzerine damlatılarak uygulanır. Asidik özelliği ile siğil yapısının eriterek tedavi edilmesi amaçlanır. Siğillere dikkatli bir şekilde küçük bir miktar uygulanarak kuruması beklenir. Bir süre sonra siğilde beyaz bir buzlanma gelişir. Ortalama 3-4 dakika kadar yoğun bir yanma ve ağrı hissinden sonra işlem tamamlanmış olur. Bu işlem 1-2 hafta arayla tekrar edilebilir, ciddi boyutlardaki siğiller için uygulanmamaktadır.  Normal cilde zarar verme ihtimalide vardır.

• Lazer Tedavi: Lazer tedavilerde yüksek enerjili ışık ile siğillere tek tek işlem yapılır. Siğillerin buharlaştırılarak tedavi edilmesi amaçlanır. Lokal anestezi altında ve çevre dokuya zarar vermeden kısa sürede siğiller total olarak tedavi edilir.

Genital siğiller çeşitli kremler uygulanarak da lezyonlar yok edilmeye çalışılır ancak başarı oranı oldukça düşüktür.

rahimde-sigil-nedir-neden-olusur.jpg

Siğile Hangi Krem İyi Gelir?

Siğil kremleri, hastaların kendilerine uygulayabileceği, kimyasal (asidik, bazik) şekilde siğile destekleyici tedavi sağlayan ilaçlardır. Siğilin tipi ve hastanın yaşına göre uygun etkenli ilaçlar seçmek gerekir. Kremler ile tedavinin başarı oranı çok yüksek değildir, küçük boyutta ve yeni başlangıç siğiller için uygulanabilir.

Genital siğil tedavisine iyi gelen kremlerin kimyasal etkenleri po­do­fi­lin, imi­ku­i­mod, si­ne­ka­te­kin­ler ve flo­ro­ura­sil gibi ajanlar içermektedir.

Kontrolsüz kullanımında bölgeyi tahrip edebilir. Kremler steril bir materyalle, siğil etrafındaki dokuya değdirmeden sadece siğil lezyonlarına uygulanmalıdır. Siğil etrafına uygulandığı takdirde sağlıklı olan çevre dokuyu tahriş edebilir. Tahriş olan bölgelere siğil lezyonları sıçrarsa hastalık yayılarak ciddi boyutlarda büyüme gösterebilir. Bu ajanlar küçük siğil lezyonlarını iyileştirebilir, büyük lezyonları küçültebilir. Kremler geçici olarak belirtileri azaltmak için kullanılabilir ancak kesin bir sonuç göstermez.

Siğil Koparmak Zararlı mıdır?

Genital bölge dışında el ve ayakta çıkan iyi huylu siğiller kendiliğinden iyileşme gösterebilir fakat genital bölgede oluşan siğiller kendiliğinden iyileşmez. Bu yüzden de geçmesini beklemek ya da koparmaya çalışmak son derece yanlıştır. Bulaş riski en fazla cinsel temas ile gerçekleşen genital siğiller, bireylerin cinsel hayatını da olumsuz etkiler.

Siğil tedavileri dışında, siğilinizi tırnak makası veya bıçakla kesmeye, kazımaya ya da koparmaya çalışmayınız.  Genital siğiller ölü deri değildir. Viral kökenli oldukları için koparıldığı takdir de tekrardan çıkma ihtimali vardır. Siğili kendi çabalarınız ile koparmaya çalıştığınız takdir de kanar ve enfeksiyon yayılabilir, siğilleriniz çoğalabilir ya da yara durumu daha da kötüleşebilir. Siğil tedavi ve tanısı için muhakkak uzman bir hekime danışılmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9518 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim