• BIST 9890.76
  • Altın 3021.665
  • Dolar 35.3328
  • Euro 36.4577
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Genç kızların büyük kabusu

Genç kızların büyük kabusu
Sık aralıklarla diyete giren 14-17 yaş arası genç kızlarla yapılan bir araştırma diyetin sağlığı ciddi biçimde tehlikeye attığını ortaya koydu. Kronik beslenme yetersizliği

Kronik beslenme yetersizliği saptanan ve gelişimleri eksik kalan kızlar en büyük zararı ise kemiklerine veriyor. Genç kızların diyet alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırma tüyler ürpertti.

Avustralya'nın Sydney kentinin kuzeyi ve Central Coast bölgesinde, yaşları 14 ila 17 arasındaki genç kızlar arasında yapılan araştırmaya göre, sık aralıklarla diyet yapan genç kızlar, arada bir, ya da hiç diyet yapmayan kızlara göre kronik bir şekilde yetersiz besleniyorlar.

DIŞ GÖRÜNÜŞ BASKISI
Araştırmacıların belirttiğine göre, normalde sağlıklı bireyler olan genç kızlar sık aralıklarla diyet yapmaya başlayınca yeterli beslenemiyorlar. Bu alanda yapılmış geniş çaplı bir araştırmaya göre, dış görünüşleri hususunda büyük bir baskı altında kalan genç kızlar, kilo alma endişesiyle, gerekli gıdaları almadıkları için fiziksel gelişimleri geride kalıyor.

OKSİJENSİZ KALIYORLAR
Uzmanlar, kalsiyum, protein ve hemoglobin içeren gıda ve biyokimyasalların alınmasının çok önemli olduğunu, bunların yokluğunda, insan vücudundaki kanın beyin ve diğer organlara oksijen taşımasının sekteye uğradığını belirtiyorlar.

ZİRVEDEN İNİŞE
Çalışmayı yürüten Ross Grant, bu kızların normalde sağlıklarının zirvesinde olmaları gereken bir yaşta, yeterli ve nitelikli besin almadıkları için kendilerine büyük zarar verdiklerini ifade ediyor. Aynı araştırmaya konu olan kızlar arasında 480 kişinin, kiloları gayet normal olmasına rağmen diyet yaptıkları ortaya çıkmış.

EN BÜYÜK ZARAR KEMİKLERE
Diyet yapan bu kızlardaki en büyük zarar kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor. Zira insan vücudu gıdalardan yeterli kalsiyumu alamayınca bu ihtiyacını kemiklerden kalsiyum çalarak gideriyor. Oysaki bu yaşlarda insan bedeninin kazandığı kalsiyum seviyesi sonraki hayat yılları boyunca pek değişmiyor.

Günümüz dünyasının toplu iletişim araçlarının yaydığı ideal kadın fiziği imajı özellikle genç kızları kalorili gıda almamaları konusunda lüzumundan fazla etkiliyor. Gıda alma bozukluğu yaşayanlarla ilgilenen The Butterfly Vakfı Başkanı Christine Morgan, sonuçların kendisini ürküttüğünü, ancak şaşırmadığını belirtiyor. Morgan. "Doğaları icabı, diyet programları insanlara ihtiyaçları olan besini almamaları gerektiğini söylüyor" diyor. Gıda alma bozukluğunun dışında, düzensiz yemek yeme alışkanlığı da, Avustralya'da son 10 yılda iki katından daha fazla arttı.

Güzellik bu yıl cepten çok çalacak
Güzelliğine düşkün olanlar, bu yıl daha fazla para harcayacak. Bir önceki yıla oranla artış gösterecek olan güzellik harcamalarının büyük kısmını ise spor salonları, botoks ve lazer tedavileri için verilen paralar oluşturacak.

Avustralya'da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ada halkının bu yıl güzelleşmek için 5,8 milyar dolar harcayacağı belirtildi. Bu rakam bir önceki mali yıla göre 300 milyon dolar daha fazla. Güzellik harcamalarında, spor salonlarında yapılan masraflar sabit kalırken, botoks enjeksiyonları ve lazer tedavileri başı çekiyor.

Kozmetik sektörü analisti Zlatan Kapetanoviç, "Kadınlar daha zahmetsiz ve çabuk olması nedeniyle, ameliyattan ziyade, kozmetik prosedürleri daha fazla tercih ediyorlar. Zira bu tür işlemler bir yemek arası zamanda yapılabiliyor" dedi.

Botoks iğneleri, genç görünmek isteyen kadınların her zaman en favori tercihini oluşturuyor. Ancak derinin altının iğne ile doldurulması esasına dayanan "dermal dolgu" yöntemi de -ki bu yöntem için "minder yüz" (pillow face) tabiri de kullanılıyor- giderek popülerlik kazanıyor.

Bu arada botoks iğnesinin Avustralya'da bir seansı 800 dolara mâl oluyor. Ancak hepsi bu kadar değil. Bu geçici güzelliği korumak için de, her üç ayda bir aynı masrafa tekrar katlanmanız gerekiyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3330 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim