Yıpranmadan, yaşlanmadan tek başına yıllar sorumlu değildir. Zihninizin içindekiler yaşlanma kalitenizi ve yaşlanma hızınızı belirler. Eğer sağlıklı yaşalanmak ve bilgeliğinizin tadını çıkarmak istiyorsanız düşünce ve inançlarınıza dikkat edin.
1) Hayat değil hayata bakış açınızın sizi yaşlandırdığının farkına varın. Nice 80 yaşında gençler, nice 30 yaşında ihtiyarlar var. Odağınız yaşı fazla, ruhu genç insanlarda olursa, motive olursunuz. Karanlığa mı aydınlığa mı bakmak istiyorsunuz? Bu sizin seçiminiz.
2)'' Hiç kimse beni sevmiyor, kimsenin bana ihtiyacı yok, bir işe yaramıyorum'' gibi düşünceler, sizi hasta eder ve hızlı yaşlandırır. Önce kendinizi sevin ve kendinize yardım edin.
3) Yaşlanmaktan korkmak, hızlı yaşlanmanızı sağlar. Yılların uçup gitmesine değil, zihninizin ve ruhunuzun olgunluğuna bakın.
4) İleriye baktığınızda kendinizi hasata, bakıma muhtaç, mutsuz bir görüntü içinde görmektense; zerafet içinde sağlıkla yaşlanan ve faydalı olabilen bir aile büyüğü olarak görün. Unutmayın ki beyniniz sizin, istediğiniz hayali kurarak bilinçaltınıza isteğinizi bildirebilirsiniz. Gerisini bilinçaltına bırakın.
5) Yapmayacağınız ya da yapmak istemediğiniz işler için sık sık yaşınızı bahane olarak kullanmayın. Bugün 80 yaşında ameliyat yapan, kitap yazan, dahcılık sporu yapan, odun kıran insanlar var.
6) Hayata karşı olan merakınızı yitirmeyin. Merak öğrenmenizi ve zihinsel olarak formda kalmanızı sağlar.
7) Değişime ve denemeye istekli olun. Zihinsel ve bedensel olarak hareketli olun. Durmak ölümü çağırır.
8) İşten emekli olunca zihninizi de emekliye ayırmayın. Zihninizin emekli olmaya ihtiyacı yoktur. Zihninizi açık tutun. Zihin tıpkı bir paraşüt gibidir. İşe yaraması için açık olması gerekir.
9) Her zaman bir vizyonunuz olsun. Bu güne kadar istediğiniz, arzuladığınız şeyler gerçekleşmiş olabilir. Hayallerin gerçekleşmesinin en güzel yanı da bir yenisine sıra gelmiş olmasıdır. Gitmek istediğiniz yere önce zihninizi yollayın. Yeni bir hayal kurup, onu hedefe dönüştürün.
Genç ve Sağlıklı yaşlanma egzersizi:
Bir hafta boyunca yaşınızla ve yaşlanmayla ilgili konuşmalarınızın farkına varın. Kendinizi hangi olumsuz dil kalıplarıyla vuruyorsunuz farkedin.
Üç hafta boyunca sizden yaşça büyük, genç, sağlıklı ve üretken olan kişilerin resimlerini kesip, biriktirin. ( gazete, dergi vs.)
Televizyonda, etrafınızda, internette gördüğünüz bu tip kişilerin isimlerini ve özelliklerini defterinize yazın. (hala bir kişisel farkındalık defteriniz yoksa hemen alın)
Böylelikle odağınızı size katkı sağlayacak yöne çevirmeye başlarsınız. Unutmayın ki odağınız neredeyse, onu hayatınıza çekersiniz.
Sevgiyle ve sağlıkla ilerleyin...
Arzu Bıyıklıoğlu
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu
www.arzubiyiklioglu.com