• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

"Gelir elde etmeyi amaçlamıyoruz"

"Gelir elde etmeyi amaçlamıyoruz"
Sağlıkta katkı payının artırılıp artırılmayacağına ilişkin Çelik, amaçlarının sağlık sisteminde katkı payından bir gelir elde etmek olmadığını defalarca söylediğini anımsattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron uygulamalarının çok yaygın bir hale geldiğini belirterek, "Bu yaygın ve yayvan düzenleme gerçekten emeğin sömürüsüne neden olmuştur. Bunu da açık yüreklilikle ifade ediyorum. Bugün bunu el birliğiyle ortadan kaldırmış oluyoruz" dedi.

Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Çelik, taşeron uygulamalarının maalesef çok yaygın bir hale geldiğini vurgulayarak, "Mutlaka derlenip, toparlanması ve hizmet alanının belli alanlarda olması gerektiği şeklindeki ifademin bugün gerçekleşiyor olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Dolayısıyla bu yaygın ve yayvan düzenleme gerçekten emeğin sömürüsüne neden olmuştur. Bunu da açık yüreklilikle ifade ediyorum. Bugün bunu el birliğiyle ortadan kaldırmış oluyoruz" diye konuştu.

Sağlıkta katkı payının artırılıp artırılmayacağına ilişkin Çelik, amaçlarının sağlık sisteminde katkı payından bir gelir elde etmek olmadığını defalarca söylediğini anımsattı.

Geçen yıl Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 50 milyar lira sağlık harcaması olduğuna işaret eden Çelik, "Bunu harcayan bir iktidar, bir devlet, bir yönetimin katkı payları konusunda ne düşündüğünü sizler daha iyi anlarsınız. Bir taraftan 50 milyar lira harcayacaksınız, diğer taraftan katkı payları çok cüzi devede tüy kulak bile değil" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, burada amacın katkı payıyla farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi.

"Hükümetin gücünü kullanıyor, hükümetin sendikası" gibi değerlendirmeleri doğru bulmadığını belirten Çelik, "Sendikalar, genel başkanlar bilirler. Bakanlık olarak direkt onlarla irtibatlıyız. Sorunları birlikte çözmeye çalışıyoruz, bütün taleplere duyarlıyız. Birine bir adım, birine bir adımdan fazla bir mesafede olduğumuzu sendikalardan dahi alamazsınız. Bunu açıkça söylüyorum. Davet ettikleri bütün açılışlara, taleplere cevap vermişizdir" ifadesini kullandı.

Tasarıda madencilere yönelik yapılan düzenlemeleri anlatan Çelik, bunların son derece önemli düzenlemeler olduğunu söyledi.

-Kıdem tazminatı fonu-

Çelik, kıdem tazminatı konusunun uygulamada ciddi sorun yaşanılan alanlardan biri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu, önümüzdeki yasama dönemlerinde tartışılacak ve burada ifade ediyorum, kıdem tazminatı fonuna geçilmesi konusunda ittifak sağlanacak. Çünkü bütün çalışanların bu haktan yararlanmaları konusundaki emeğin talebi ne yazık ki hala emek örgütlerine bile yansımış değil. Emek örgütleri bunun farkında değiller ve kıdem tazminatının çalışanların yüzde 10'una yansıması şeklinde bir uygulamanın devamından yanalar. Garip bir yaklaşımdır. Biz de uzlaşı sağlayamadığımız için kıdem tazminatı fonuna maalesef geçememiş bulunuyoruz."

Maden işçilerinin haftada bir gün değil iki gün izin yapma talepleri olduğu ifadelerine de değinen Çelik, düzenlemeyle çalışma saatlerini düşürdüklerini, madende çalışanların daha çok gün ışığından yararlanması imkanının sağlandığını ifade etti.

Çelik, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 36 saate düşürüldüğünde bunun haftada 6 gün ve günde 6 saat çalışma şeklinde ortaya çıktığını belirterek, bu konuda ciddi bir itirazın gelmediğini kaydetti. Çelik, "Ama '7,5 saat çalışalım ve 2 gün tatil yapalım' şeklinde bir yaklaşım yönetim açısından, bizim için bir olumsuzluk teşkil etmiyor. Yerin altında 6 saat 6 gün haftada da 36 saat çalışma konusunda bir mutabakat oluştu ve yasada yerini aldı. Ancak süreç içinde, görüşmeler esnasında değerlendirmelerimizi yapabiliriz" dedi.

-"Saygı dairesi dışındaki davranışa misliyle karşılık vereceğim"-

Tasarı üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, kürsüye, Soma'daki maden kazasında yaşamını yitiren 301 madencinin isimlerinin yer aldığı afişi asarak konuşma yaptı. Çam, Soma'daki facianın "geliyorum" dediğini ancak bir önlem alınmadığını ifade etti.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, MHP'nin, tasarının 1. maddesi üzerinde verdiği değişiklik önergesinin 500 kelimeyi aşması nedeniyle, önergenin özetinin okunacağını söyledi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın bu karara itiraz etmesi üzerine usul tartışması açıldı.

Vural, tasarının adının uzunluğu nedeniyle önergenin 500 kelimeyi aştığını belirterek, başlığın önergeye dahil edilemeyeceğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise İçtüzüğe göre başlığın da önergeye dahil olduğunu ifade etti.

Meral Akşener, tutumunda bir değişiklik olmadığını, önergenin özetinin okunacağını söyledi.

Akşener, daha sonra, birleşim süresi içinde, bazı milletvekillerinin kendisi ile olan diyaloglarına dikkati çekerek, "Meclis'te son derece dikkatli bir dil kullanmama rağmen, hepinize ayrı ayrı saygılı bir şekilde davranmaya gayret etmeme rağmen, 8 yıldır da hiç kimseye 'sen' diye hitap etmeden, hiç emir kipi kullanmadan bu Meclis'i yönetmeye gayret etmiş bir şahıs olarak iki gündür, şahsımı hedef alan her türlü sözü, davranışı, parmak sallamayı, emir kipini şahıslara iade ediyorum. Şu andan itibaren her türlü saygı dairesi dışındaki davranışa misliyle karşılık vereceğimi de ifade etmek istiyorum" dedi.

Meclis Başkanvekili Meral Akşener, konuşmasının ardından birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerine almaması üzerine Akşener, bugün saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Bu haber toplam 3159 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim