Birleşmiş Milletler'de katıldığı bir panelin ardından dünya genelindeki sağlık sorunlarına değinen Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık Sistemleri Direktörü Prof. Dr. Rıfat Atun, uzun süredir BM'nin ve tüm dünyanın gündeminde olan Ebola gibi bulaşıcı hastalıklara ilişkin bilgiler verdi.
Atun, "Ebola çok enteresan bir enfeksiyon. Yıllardır bir ortaya çıkıyor bir kayboluyor. Sonra tekrar çıkıyor. Bu defa etkilenen kişi sayısı 20 bini geçti. Bugün belki bitmiş olabilir ama ileride tekrar ortaya çıkacak" dedi.
“SAĞLIK SİSTEMLERİ KRONİK HASTALIKLARA HAZIR DEĞİL”
Küresel olarak sağlık sistemlerinin yeni enfeksiyonlar ve kronik hastalıklara hazır olmadığını da ifade eden Atun, "Birçok sağlık sistemi dünyada kısa süreli enfeksiyonlar için yapılmış. Halbuki ilerideki esas problem kronik hastalıklar. Örneğin şeker hastası olan bir çocuk 40-50 yıl şeker hastası olarak yaşayacaktır. Bu tamamiyle farklı bir yaklaşım gerektiriyor" ifadelerini kullanıyor.
“ASIL SORUN OBEZİTE OLACAK”
Prof. Atun, enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra dünyayı bekleyen en önemli sağlık sorunlarına ilişkin de, "Gelecek için en büyük problemlerden birincisi şişmanlık ve şişmanlık nedeniyle ortaya çıkan obezite, şeker hastalığı, tansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik sorunlar. İkincisi ise yaşlılıkla meydana gelen fiziksel problemler" değerlendirmesinde bulundu.