• BIST 9972.03
  • Altın 3010.824
  • Dolar 35.3398
  • Euro 36.6759
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

Geğirmeler stres kaynaklı olabilir

Geğirmeler stres kaynaklı olabilir
Prof. Dr. Bor: "Hasta her zaman kendisine şunu sormalı, 'Ben ne zaman çok geğiriyorum?' Eğer bu geğirmeleri bir sıkıntıyla, gerginlikle başlamışsa, tatillerde azalıyor, stres altında artıyorsa bu tamamen stresten kaçma mekanizması olarak bir geğirmedir"

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, stresli ortamda yaşayanlarda geğirmenin arttığını bildirdi.

Bor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gastroenterologların en sık gördüğü sağlık sorunlarından birinin de geğirme ve şişkinlikle ortaya çıkan sağlık sorunları olduğunu söyledi.

Bazı kişilerin farkında olmadan bilinçsizce hava emdiğini anlatan Bor, "Havayı emdikten sonra yemek boruları genişlerse göğüs ağrıları ortaya çıkar. Bunun sonrasında mideye indiği zaman mide şişer." dedi.

Bor, bunu gidermenin iki farklı yolu bulunduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi:

"Mide şiştiği zaman iki yol vardır. Ya yukarı gidecektir, insan geğirecektir ya da aşağıya bağırsaklara gidip atılacaktır. Bağırsaklara giderse kişi şişer, mide ve bağırsaklar şiştiği zaman diyaframı, kalbi ve akciğerleri sıkıştırır. Aslında kalbe ve akciğere bir zararı yoktur ama hastanın ödü kopar ve bu hastayı acile taşırlar. Sürekli, 'Çok fenayım, şiştim, çok kötüyüm.' diye acile gelirler."

Bu durumun kendilerini üzdüğünü ifade eden Bor, "Psikiyatristler der ki 'İyi kalpli, yumuşak kalpli, dertlerini içine atan insanın derdi geğirerek çıkar.' derler. Bu kişiler farkında olmadan bu havayı emiyorlar ve ondan sonra da geğirerek çıkartıyorlar. Tabii bunu bir tek psikolojiyle açıklamak mümkün değil, bunun altında az da olsa başka hastalıklar da yatabilir. Bu nedenle hasta, gastroenteroloji uzmanlarına uğramalı ve burada belirli incelemeleri yaptırmalı." açıklamasında bulundu.

Geğirmelerin stres habercisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serhat Bor, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hasta her zaman kendisine şunu sormalı, 'Ben ne zaman çok geğiriyorum?' Eğer bu geğirmeleri bir sıkıntıyla gerginlikle başlamışsa, tatillerde azalıyor, stres altında artıyorsa bu tamamen stresten kaçma mekanizması olarak bir geğirmedir ve bu kişi genelde iyi kalpli, yumuşak kalpli ve içindeki dertleri dışarıya vuramayan bir insandır. Kendisi iyi bir insan olduğu için endişeleri ve dertleri geğirerek çıkıyor."

- "Gereksiz yere güçlü ağrı kesicileri içmeyin"

Bor, kalp için kullanılan ilaçların ve ağrı kesicilerin sindirim sistemi üzerinde ciddi zararları olduğunu vurgulayarak, "Kalp için ilaç kullanacaksınız, gerçekten hak edilmiş bir kullanımsa buna hiçbir itirazımız yok ama bu sırada sindirim sisteminin, özellikle midenin korunması gerekmektedir. Gereksiz yere güçlü ağrı kesicilerin alınmasından kaçınılmalı." diye konuştu.

Bor, sindirim sisteminde kanamaya yol açabilen ağrı kesicilerin bu rahatsızlığı olanlar tarafından hekime danışılmadan kullanılmamasını önerdi.  

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 41100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim