“Bütün gün çalıştım, kendimi çok bitkin hissediyorum”, “Sürekli oturduğum halde nasıl bu kadar halsiz olabiliyorum anlamıyorum” ya da “Bütün vücudum kırılıyor, sanırım hasta olacağım" gibi cümleleri sık sık tekrar ediyorsanız yorgunluğunuzun sebebi, düşündüğünüz gibi, iş yoğunluğunuz olmayabilir.
Fazla çalışmanın belirtisi olduğu düşünülüp göz ardı edilen yorgunluk; kalp, akciğer ve tümör gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisini geciktiriyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, yorgunluğun belirti verdiği hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Kalp yetmezliği ve tansiyon düşüklüğü yorgunluk yapıyor
Kalp, kan dolaşımını sağlayan bir motor gibidir. Yetersiz çalıştığında organların kan dolaşımı düzensizleşir, azalır ve bozulur. Bu durumda kalp yetmezliği, halsizlik ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Bunun dışında; eğer tansiyonunuz düşükse organlar ihtiyaç duyduğu kadar kan ihtiyacını tamamlayamaz. Uykusuzluk, yetersiz su içmek, çeşitli ilaç kullanımları tansiyonunuzu düşürebilir. Ara ara tansiyon ölçümünüzü yaptırın.
Kansızlığı önemsemek gerekiyor
Kadınlar özellikle adet dönemlerinde kanamaları nedeniyle halsizlik ve yorgunluk şikayeti yaşarlar ve bu durumu önemsemezler. Kansızlığın tanı ve tedavisi konulmazsa çok uzun yıllar halsiz ve yorgun bir yaşam sürülebilir. Birçok kan kanserinin en önemli şikayetlerinden bir tanesi yorgunluktur. Kendimizdeki değişiklikleri erken fark etmeliyiz. Erken kontrol ve tanı daha başarılı tedavilere olanak sağlayabilir.
Tiroid kontrolü yaptırmakta fayda var
Troid bütün organların orkestra şefidir. Az çalışırsa tüm vücut az çalışır ve beraberinde yorgunluk yapar. Böbrek üstü bezi hastalıkları, özellikle bedenin salgıladığı hormonlar ve kan tuzları, minerallerindeki değişiklikler nedeniyle kişide yorgunluk yapabilir. Bu nedenle bu hastalıkların erken tanısında yorgunluk şikayetinin dikkatlice değerlendirilerek tetkik edilmesi önemlidir.
Enfeksiyon hastalıkları yorgunluk nedenidir
Karaciğer iltihapları (Hepatit): Hangi sebepten olursa olsun karaciğerin iltihaplanması önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur. Birçok görevi olan bu organın zarar görmesi halinde, yorgunluk ilk bulgu olabilir. Beraberindeki diğer şikayetler ve tetkiklerle tanı erken konulursa, tedavi sonuçları daha yüz güldürücü olabilir.
Kalbin iç yüzünün iltihabı (endokardit): Kalbin iç yüzünün iltihaplanması sonucunda dolaşım ve tansiyon etkilenebilir. Bu da yorgunluk şikayetine neden olabilir.
Kalp Zar İltihapları (perikardit): Kalbimiz bir iki tabakalı bir zarla çevrilidir. Bu iki tabakalı zarın iltihapları sırasında arasına sıvı, iltihap, kan dolabilir. Bu da kanın pompalama yeteneğini azaltabilir. Tansiyon ve dolaşım bozulabilir. Yorgunluk en erken ortaya çıkan şikayetlerdendir.
Verem (tüberküloz): Uzun süreli iltihapların başında verem hastalığı gelir. Akciğer veya akciğer dışı organların vereminde yorgunluk en belirgin, en uzun süre devam eden şikayettir.
Parazit hastalıkları: Özellikle çiğ et ve kirli ellerle yapılan yemekler, sağlıksız kesimler nedeniyle toplumumuzda yaygın bir hastalıkta parazitozlardır. Parazitler bedenimize ait gıda ve kanla beslenirler. Kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri dahil olmak üzere pek çok mekanizmayla yorgunluk sebebi olan hastalıklardır. Kolay unutulup, önemsenmediği için uzun süreler sessiz bir şekilde bizleri yorabilir.
AIDS: Bağışıklık sisteminin direk etkilendiği bu hastalık birçok nedenle yorgunluk yapar. Tekrarlayan sık enfeksiyonlar ve yorgunluk başlangıçta ilk bulgu olabilir.
Tüm tümörler yorgunluk belirtisi gösteriyor
Her organın tümörü bedende yorgunluk meydana getirebilir. Bedenin düzenli olarak takip edilmesi tüm hastalıkların tespitinde ilk önemli adımdır.
Akciğer hastalıklarında ilk belirti
Akciğerin tüm hastalıklarında yetersiz oksijenlenme veya karbondioksit gazının birikmesi yorgunluğun kaynağıdır. Neredeyse ilk şikayet yorgunluktur. Özellikle geçirilmiş akciğer hastalığı olanlar, sigara içenler, riskli işlerde çalışanlar ortaya çıkan yorgunluk şikayetlerini önemsemelidir.
Metabolik hastalıklara dikkat!
Kalsiyum yüksekliği, potasyum düşüklüğü, böbrek yetmezliği, karaciğer yetersizliği gibi hastalıklar metabolik hastalıklar arasında yer alır. Beden çalışması sırasında kan tuzlarında veya minerallerinde meydana gelen azalmalar, değişiklikler yorgunluğa neden olabilir. Bunları düzenleyen böbrek ve karaciğer hastalıklarında da yorgunluk şikayeti baskın olarak hissedilebilir.
Bunama yorgunluğa yol açıyor
Yorgunluk tarifinin farklı yapıldığı, sık ifade edildiği durumlardan biride bunamadır. Hasta hatırlayabildiği en eski ifadelerle bir şeyler anlatmak isteyebilir.
Depresyon sizi yorar
Depresyon, kaygı, evham, “hastalık hastası” olma… Bu durumların kendisi olumsuz kaygı ve his yarattığından yorgunluk tanımlaması çok sık yapılabilir. Kullanılan ilaçlarda buna neden olabilir. Bazen hasta yakını olarak da bu durumu tespit edip doktorunuza iletebilirsiniz.
Stresten uzak durun
Stres, fazla çalışma, sosyal ilişkilerdeki zorluklar, ailede hasta birinin olması, yetersiz uyku…
Bu saydığımız durumlarda sonucunda doğal olarak yorgunluk ortaya çıkabilir. Eksikleri tespit edip tamamlayın. Buna rağmen şikayet geçmez veya uzun sürerse mutlaka değerlendirilmesi gereklidir.
Kullanılan ilaçlara dikkat etmek gerekiyor
Uyku ilaçları, sakinleştiriciler, kan şekerini düşüren ilaçlar, depresyon ilaçları, idrar söktürücüler, tansiyon düşüren ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi birçok ilaç yorgunluğa yol açabilir. Bu nedenle; hangi sebepten olursa olsun, hangi doktor başlarsa başlasın ilaç sonrası ortaya çıkan veya artan yorgunluk şikayetini tespit etmeniz gerekir. Siz fark ederseniz doktorunuza iletip tedavinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayabilirsiniz.
Reflü ve alerjik rinit yorgunluğa yol açıyor
Reflü, çeşitli sebeplerle meydana gelen beslenme düzensizliğinden dolayı yorgunluğa neden olabilir. Bunun dışında alerjik rinit; burun tıkanıklığı gerek sindirim sistemini gerekse solunum sistemini direk etkiler. Burun tıkanıklığından dolayı ağız solunumu başlayabilir. Yetersiz burun solunumu, yardımcı solunum kaslarını fazla çalıştırır. Gerek akciğerin yetersiz derecedeki oksijenlenme temposu gerekse yardımcı solunum kaslarının fazla çalışması yorgunluk şikayetini bütün güne yayabilir.
www.hthayat.com
Geçmeyen yorgunluk hastalık habercisi
Fazla çalışmanın belirtisi olduğu düşünülüp göz ardı edilen yorgunluk; kalp, akciğer ve tümör gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisini geciktiriyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4377 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyorÇankırı'da Hititler döneminden beri tuz elde edilen ve "Yer Altı Tuz Şehri" diye adlandırılan mağarada tedavi gören astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastaları yeniden rahat nefes almanın mutluluğunu yaşıyor.
Biruni Üniversite Hastanesinden sahte balın sağlığa olumsuz etkileri üzerine değerlendirmeBiruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral:
Medicana'dan diyabet ile kanser arasındaki ilişki üzerine değerlendirmeMedicana Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, diyabetli hastaların kansere yakalanma riskinin, yüzde 30 arttığını belirtti.
İzmir'de 32 yıl diyaliz tedavisi gören hasta, böbrek nakliyle sağlığına kavuştuİzmir'de 32 yıl boyunca diyaliz tedavisi gören 58 yaşındaki hasta, kadavradan yapılan böbrek nakliyle yıllar sonra sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim