Bu arada inkar, direnç ve hatta öfkeye hazırlıklı olun. Çünkü bu yeme bozukluğu, olumsuz ruh hali ve uykusuzlukla karakterize
Bu üç durum da birey için oldukça zorlayıcı. Sadece bir uzman, kişinin yeme bozukluğuyla savaşmasında ve ruh halini düzeltmesinde yardımcı olabilir. Sabır gerektiren bu tedavi, kişiye özel olup davranış bozukluğunun şiddetine ve hastanın özel sorunlarına, ihtiyaçlarına, güçlü yönlerine göre ayarlanmalı.
Geceleri atıştırmak aynı zamanda stresli, üzgün, karamsar ve sıkıntılı ruh hallerini kapatmanın bir yolu olabilir. Böyle durumlarda midenizin kazınmasıyla yemeniz arasında 20 dakika beklemek veya mümkünse yürüyüş yapmak, kitap okumak gibi yolları denemekte fayda var.
2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, gece yarısı atıştırmalarının azalmasında ya da ortadan kalkmasında kas gevşetme egzersizlerinin faydası var. Bu atıştırmalara sebep olan stres, kaygı ve salgı kortisolleri anlamlı şekilde egzersiz sonrası azalıyor. Ancak kalıcı tedavi; beslenme, psikolojik ve tıbbi müdahaleyle mümkün.
‘American Journal of Clinical Nutrition’ dergisinin Ekim 2008 sayısında yayımlanan bir rapor, gece yarısı atıştıranların kilo aldığını gösteriyor. Bu çalışma aynı zamanda kadınların erkeklere göre daha fazla aşırı yeme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor.
Atıştırma işaretleri
- Kişinin sabah kahvaltısında iştahı çok az ya da hiç yoktur. Sabah kalktıktan sonra saatlerce ilk öğünü erteler. Aç değildir ya da bir gece önce ne kadar çok yediğine üzülüyordur.
- Akşam yemeğinde yediklerinden daha fazlasını sonrasında yer.
- Günlük gıda alımının yarısından fazlasını akşam yemeğinden sonra yer. Gece atıştırmak için yataktan kalkabilir.
- Bu davranış kalıbı en az iki ay boyunca devam eder.
- Kişi yerken, kendisini asabi, kaygılı, üzgün ya da suçlu hissedebilir.
- Gece yarısı atıştırmasının stresle ilişkili olduğu düşünülüyor. Kişinin, özellikle geceleri ruh hali dengesiz olabilir.
- Uykuya dalmada veya uyanık kalmada zorlanır. Sık sık uyanır ve atıştırır.
- Çoğunlukla karbon- hidratlı besinler tercih eder.
- Gece yarısı atıştırmaları, oldukça kısa aralarla yapılan yiyeceklere saldırma şeklinde olmaktan çok, gece saatleri boyunca devamlı olarak yeme davranışına deniyor.
DOĞRU SEÇiMLER
Gece uyandığınızda mutlaka bol su için ve daha hafif seçimler yapmaya çalışın:
-1 bardak sütle bisküvi
-1 meyveyle yoğurt
-4-5 yağsız krakerle ceviz
-10-15 fındık veya badem
-Meyveli yoğurt
-Peynir ve kepek ekmek
İLK TANI
Gece yarısı atıştırmaları sendromu (Nighttime Eating Syndrome: NES), ilk defa 1955’de Pennsylvania Üniversitesi profesörlerinden Albert J. Stunkard tarafından tarif edildi. Gece yarısı atıştırmaları sabahları iştah azlığı, geceleri fazla yeme ve uykusuzluk olarak tanımlanıyor. Gece yarısı atıştırmaları sadece yeme bozukluğu değil. Aynı zamanda ruh hali ve uyku bozukluğu da. Bu yanlış alışkanlık ileride hormon seviyelerinin değişmesine ve bazı hastalıklara yol açabileceği için dikkatli olmak gerekiyor.
Dilara Koçak