• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 12 °C

’Gece Körlüğü, Trafik Kazalarına Davetiye Çıkarıyor’

’Gece Körlüğü, Trafik Kazalarına Davetiye Çıkarıyor’
Halk arasında "tavuk karası" hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün; gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunu belirten Göz Sağlığı...

Halk arasında "tavuk karası" hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün; gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, "Gece körlüğü, düşük ışık şartlarında görme zorluğudur. Özellikle geceleri uzun saatler direksiyon başında olan taksi şoförleri ve uzun yola çıkan sürücüler için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bu durum, hem şoförler hem de yolcular için kazalara davetiye çıkarabilir" dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, özellikle gece mesaisi yapan taksi şoförlerini ve uzun yola çıkan şoförleri yakından ilgilendiren bir sorun olan gece körlüğü (niktalopi) hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu. Gece körlüğünün düşük ışık şartlarında görme zorluğu olarak tanımlandığını vurgulayan Opr. Dr. Zaim, "Hastalık özellikle geceleri uzun saatler boyunca direksiyon başında olan taksi şoförleri için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır" diye konuştu.

"Halk arasında tavuk karası hastalığı olarak biliniyor"

Halk arasında tavuk karası hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün A vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunun altını çizen Opr. Dr. Nükhet Zaim, "Retina, gözün arkasında bulunan ve ışığı algılayan, görme sinyallerini beyne ileten dokudur. Tavuk karası hastalığında, retina hücreleri (özellikle rod hücreleri) yavaş yavaş işlevini yitirir, bu da gece görüşünün bozulmasına, görüş alanının daralmasına ve ilerleyen safhalarda tam görme kaybına neden olabilir" ifadelerini kullandı.

"A vitamini takviyesi önemli"

Tavuk karası hastalığının genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunun söyleyen Opr. Dr. Nükhet Zaim, şu bilgileri paylaştı:

"Genellikle ırsî kalıtım gösterir ve farklı genlerin mutasyonları hastalığa neden olabilir. Kalıtım şekilleri otozomal dominant, otozomal resesif veya X'e bağlı olabilir. Şu anda retinitis pigmentosa için kesin bir tedavi bulunmamaktadır ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilecek veya yaşam kalitesini artırabilecek bazı yöntemler mevcuttur. Özellikle A vitamini takviyesinin bazı gece körlüğü hastaları üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Görme kaybını yönetmek ve günlük yaşamda daha iyi başa çıkmak için özel eğitim ve cihazlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra gözlük, lens veya yardımcı cihazlar gibi çözümler hastaların yaşam kalitesini artırabilir."

"Sürüş güvenliği tehlikeye girebilir"

Gece körlüğü olan şoförlerin, karanlıkta görme yetilerinin azalması sebebiyle sürüş güvenliğinin tehlikeye girebileceğini belirten Opr. Dr. Nükhet Zaim, "Bu durum, hem şoförler hem de yolcular için kazalara davetiye çıkarabilir. Geceleri yol işaretlerini ve çevresel detayları algılamada zorluk yaşayan, parlak ışıklar, farlar veya sokak lambalarından gelen ışıkta aşırı parlamaya maruz kalan ve karanlıkta görüşü belirgin şekilde azalan kişilerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları, göz sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengin besinler tüketmeleri, gerekli durumlarda gece görüşünü iyileştirebilecek özel gözlükler kullanmaları gerekmektedir. Tavuk karası hastalığı, yaşam boyu süren bir süreç olup erken teşhis, hastaların yaşam kalitesini koruma açısından önemlidir. Tavuk karası hastalığı belirtileri fark edildiğinde bir göz doktoruna başvurmak ve düzenli göz muayenelerini aksatmamak hastalığın yönetiminde kritik rol oynamaktadır" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 532 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim