Ancak yeni koronavirüs (COVID19) hızlı bulaşması, yaygın görülmesi ve altta yatan diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlarda mortal seyredebilmesi yüzünden önemli hale gelmiştir.
Gebeler genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık özelli göstermez. Ancak gebeler hastalıklara karşı normal popülasyona göre daha duyarlıdır. Daha önce görülen SARS ve MERS gibi viral enfeksiyonların gebelerde mortal seyrettiği bildirilmiştir. Bu yüzden gebeler bu tip viral enfeksiyonlardan korunmada dikkatli ve hassas olmaları gerekir.
COVID-19 teşhisli gebeler hastanelerde içinde perinatoloji uzmanı, göğüs hastalıkları kliniği, enfeksiyon hastalıkları, anestezi ve yenidoğan uzmanının olduğu multidisipliner bir ekip tarafınca takip edilmelidir. Bu gebelerin takip ve doğumları hastanelerde özel ayrılmış bir alan ve klinikte yapılır.
Koronavirüs nasıl bulaşır?
Op. Dr. Funda Yazıcı Erol bulaşma yolları hakkında şu bilgileri verdi; Bulaşma damlacık yolu ile öksürme, hapşırma, aynı yerde uzun süre bulunma, kişisel eşyaların ortak kullanılması ve yakın temas ile olur. Sosyal izolasyon ve genel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Ortam sık sık havalandırılmalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır. Tokalaşma, sarılma şeklinde yakın temaslardan kaçınılmalıdır. Yurt dışı seyahatler iptal edilmelidir. Edilemiyor ise sıkı önlemler mutlaka alınmalıdır. Havlu ve benzeri kişisel eşyalar ayrılmalıdır. Bol sıvı tüketme, dengeli beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.
COVID-19 anneden bebeğe geçer mi?
Virüs geçişi bebeğe anne karnındayken göbek kordonundan, doğum sırasında, doğum sonrası emzirme ile ve doğum sonrası yakın temas ile olabilir. Ancak göbek kordonundan, doğum sırasında ve anne sütünden doğrudan geçiş gösterilmemiştir. Korona virüs olan annelerin bebeklerinde bebek doğduktan sonra enfeksiyon tespit edilen birkaç vaka vardır. Viral geçişin bu vakalarda nasıl olduğuna dair gösterilmiş net bir bilgi yoktur.
Bu dönemde gebelerin kontrolleri nasıl yapılmalı?
Bu dönemde gebelik kontrolleri acil bir durum yoksa doktoru ile birlikte karar vererek azaltılmalıdır. Doğumdan sonra hasta ziyareti olmamalı ve hastanın yanında tek refakatçi bulunmalıdır. Ayrıca doğum sonrası hastanede kalma süresi de kısa olmalıdır.