• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

'Gebelik tümörü'ne lazerle tedavi

'Gebelik tümörü'ne lazerle tedavi
Tıpta pek çok alanda, cerrahi yöntem uygulanamayan hastalarda 'mucize tedavi yöntemi' olarak gösterilen lazer, ağız diş hizmetlerinde de yerini aldı

Hamileliğinin ilk üç ve son üç ayında anestezi alması sakıncalı olan anne adaylarının dişlerinde gelişen ‘gebelik tümörü’, lazerle tedavi ediliyor.

İzmir'de özel bir ağız diş sağlığı merkezinin kurucusu Doç.Dr. Gülay Vural, “Gebeliğin son üç ayında bağ dokusu dediğimiz yumuşak dokularda gevşeme oluyor. Doğum olayının olabilmesi için bu hormonal bir aktivite. Gebeliğin son döneminde diş etlerinde gevşemeler, kanamalar, şişmeler görüyoruz. Hatta bazı bölgelerde bu o kadar ileri gidiyor ki bir bağ dokusu olan diş eti dokusunda da yer yer büyümeler oluyor. Buna gebelik tümörü diyoruz” dedi.

HER 20 GEBEDEN 1'İNDE VAR

Doç. Dr. Vural, tümörlerin bazen dişlerin arasında kocaman kitleler haline gelebildiğini söyledi. Doç. Dr. Vural şunları kaydetti: "Çok kanamalı, her yeme sırasında, ağıza her lokma alınışında kanayan, bir türlü kopmayan polipler tarzında oluşumlar bunlar. Her 20 gebeden birinde görülüyor. Dişlerin aralık olması, üst üste binmiş olması diş eti hastalıklarını tetikleyen bir durum, bu kişilerde daha çok görülüyor.

Üstten dişlerin iç kısmında ya da öne taşmış, alt ön dişlerin tümünde olabiliyor. Hamilelerin az fırçaladığı yanlarda da olabilir. Ya da küçük bir bir çürük vardır, iki dişin arasında gözle görülmüyordur, orada diş eti büyümeye başlar, dışarı çıkar, kitle haline dönüşür. Bu tümör habis değildir, hatta doğumdan sonra yavaş yavaş kaybolabilir. Ama her tür iyi huylu doku birikimi eğer ortadan kaldırılmıyor, gerekli tedavisi yapılmıyorsa habise dönme ihtimali her zaman olan bir şey. Bu tümörün bebeğe bir zararı yok. Anneye ise acı veriyor, estetik açıdan da kendini kötü hissetmesine yol açıyor.”

"GEBELİK TÜMÖRÜ CERRAHİ YÖNTEMLE ALINAMAZ"

Ağız diş sağlığının herkes için önemli olduğunu ancak gebelikte daha da önem kazandığını vurgulayan Doç. Dr. Gülay Vural, anne adaylarına hamilelik öncesinde ve üç ayda bir dişhekimi kontrolü önerdi. Bu tümörün hormonal kaynaklı olduğu için önlenemeyeceğini, ancak iyi bir bakımla diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlanabileceğini belirten Doç. Dr. Vural, “Gebelik tümörü, son aylarda geliştiği için anne adayının anestezi alması çok riskli. Yani bu tümör cerrahi yöntemle alınamaz. İğnesiz, kansız tedavi ise lazerle mümkün. Üstelik birkaç dakikada sorun ortadan kalkıyor” diye konuştu.
 

Posta

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim