• BIST 9412.71
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Gebe olan kalp hastaları kontrollerini aksatmamalı

Gebe olan kalp hastaları kontrollerini aksatmamalı
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Esen, kalp hastalarının hamilelik döneminde doktora danışmadan ilaçlarını bırakmaması gerektiğini bildirdi.

Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr.Özlem Batukan Esen, kalp hastalarının hamilelik döneminde doktora danışmadan ilaçlarını bırakmaması gerektiğini bildirdi.

Esen, yaptığı yazılı açıklamada, ailesinde genç yaşta kalp krizi nedeniyle ölüm, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı bulunan anne adaylarının gebelik öncesi ya da sonrasında muayene olmasını önerdi.

Gebelikte gelişen en önemli riskin yüksek tansiyon olduğunu ifade eden Esen, açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Gebelik öncesinde yüksek tansiyonu olanların yanı sıra, hiç yüksek tansiyonu olmayıp hamileliğin 20. haftasında bu sorunla karşılaşanlar da olmaktadır. Buna ek olarak böbrekten protein kaybı varsa bebek ve anne için risk başlar. Dolayısıyla gebelikte yüksek tansiyon takibi çok önemlidir. Gebelik yüksek tansiyonunun bir kısmı bu dönem sonrasında kalıcı olarak devam eder, bir kısmı da doğumdan sonraki 4. ya da 6. haftada sona erer. Bir anne adayının ayaklarında, ellerinde şişlik, baş ağrısı, görmede bulanıklık ve hafızada değişiklik gibi sorunları varsa gebelik tansiyonundan şüphelenmelidir."

- "Ritim bozukluğu ihmal edilmemeli"

Ritim bozukluğunun gebelikte görülen en önemli kalp hastalıkları arasında olduğuna işaret eden Esen, hormonal değişikliklerle sağlık sorunlarının ortaya çıktığını ifade etti.

Doç. Dr. Özlem Batukan Esen, şu değerlendirmede bulundu:

"Gebelik sırasında damar sertliği de hızlanmaktadır. Doğum ya da gebelik sırasında hayati kabul edilen ana atar damar yırtılmaları söz konusu olabilmektedir. Ailevi kolesterol yüksekliği ve damar sertliği olanlar, sigara içenler, 40 yaş sonrası gebe kalanlar, tüp bebek gebeliği ve kilolu olan anne adayları kalp doktoruna gitmelidir. Gebelikte hormonal düzendeki değişiklikle beraber kolesterol yükselir, kanın akışkanlığı yavaşlar ve damarlarda var olan problemler daha aşikar hale gelir. Hamilelik döneminde doktora danışmadan kalp ilaçları bırakılmamalıdır. Gebelikte anne adayları ilaçlara karşı ön yargılı olabilmektedir. Ancak yüksek risk grubundaki anne adaylarının hamile kalmadan önce doktoruyla görüşmesi ve bazı ilaçları bırakması gerekebilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3404 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim