• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Gazlı içecek uyarısı!

Gazlı içecek uyarısı!
Uzayan oruç süresi, çeşitli mide ve bağırsak problemlerine davetiye çıkarıyor...

Ramazan’ın Ağustos’a denk gelmesiyle birlikte uzayan oruç süresi, çeşitli mide ve bağırsak problemlerine davetiye çıkarıyor. İftarda ferahlamak için tercih edilen asitli içeceklerin, reflü, ülser gibi hastalıkları tetiklediği belirtildi. Uzmanlar şu uyarılarda bulundu:

Reflüye yol açar

- Prof.Dr.Cem Kalaycı: “Gazlı ve asitli içeceklerin kalori ve şeker oranları çok yüksek. Birçoğu kafein içeriyor. Kafein bağımlılık yapan bir madde. Özellikle Ramazan ayında asitli ve gazlı içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor. Gazlı ve asitli içeceklerin aşırı tüketimi kilo alımına neden oluyor. Oruç tutanlar, iftarda kısa süreliğine serinlediklerini zannediyor. Oysaki asitli içecekler vücudun su ihtiyacı karşılanmıyor. İftarda kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Reflü ve bağırsak problemi olanların bu ürünlerden uzak durması gerekli. Uzun süre aç kalan oruçlular, iftarda çok kısa sürede, yoğun şeker tüketiyorlar. Gazlı içeceklerin şeker oranı çok yüksek. Aşırı şeker yüklemesi bazı kişilerde beraberinde ani şeker düşüşüne ve buna bağlı olarak da hipoglisemiye yol açıyor. İftarda mutlaka su içilmeli. Ayran ve sütlü gıdalar protein ihtiyacını karşılamak için bol bol tüketilmeli.”

Diyabete davetiye

- Memorial Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Dr.Duygu İbrişim: “Gazlı ve asitli içecekler sanıldığının aksine içerdikleri yüksek tuz-şeker ve katkı maddeleri nedeniyle vücudun yeterli suyu alamamasına ve susuz kalmasına neden oluyor. İftarda asitli içeceklerle hastalığa davetiye çıkarılıyor. Asitli ve gazlı içecekler sağlıklı kişilerde bile mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Özellikle gastrit, reflü, ülser ve kronik bağırsak şikayeti olanların çok dikkat etmesi gerekiyor. Sindirim sisteminin iç yüzeyini döşeyen mukozayı tahriş ederek ülseri tetikliyor. Ayrıca vücudun insülin direnci ve obeziteyi kolaylaştırıyor. Aşırı tüketim, obezite ve buna bağlı diyabet, kalp-damar ve karaciğer hastalıklarına davetiye çıkarıyor.”

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim