6 SUSUZ KALMAYIN
Her gün 8-10 bardak su alın. Su; hem kabızlığı önlemede çok etkilidir, hem de irritable bağırsak sendromu hastalarında sıklıkla görülen ishal yüzünden oluşan sıvı kaybını önler. Kabızlık görülen hastalarda, dışkının yumuşaması ve kolayca çıkması için bol bol su içmek gerekir.
7 DİYET DEFTERİ TUTUN
Bazı besinler ve besinlerin içinde bulunan katkı maddeleri, gaz ve şişkinlik gibi sindirim şikayetlerini artırabilir. Size dokunan besinleri bulun ve onlardan uzak durun. Mutlaka bir beslenme defteriniz olsun. Bu defterinize yediklerinizi, içtiklerinizi ve sonra sizde oluşan etkilerini kaydedin. Kısa süre sonra size neyin dokunup neyin dokunmadığını tespit edeceksiniz. Bu bilgileri, doktorunuz veya diyetisyeninizle paylaşın.
8 SİNİRLENMEYİN
Stresten ve sigaradan uzak durun. Bağırsaklarımız ikinci beynimizdir ve sinir sisteminin direkt etkilediği organlarımızdandır. Huzurlu bağırsaklar için huzurlu bir kafa gerekir. IBS ile stres arasında inkar edilemeyecek bir ilişki var. Bu yüzden de sizi sinirlendirecek konu ve kişilerder uzak durun!
9 LİF TÜKETİMİNE AĞIRLIK VERİN
Liften zengin besinlerle beslenin. Liften zengin besinlerle beslenmek, birçok kişide gaz ve şişkinlik şikayetlerinin azalmasını sağlıyor. IBS'de sıklıkla görülen kabızlığın giderilmesi için de ciddi lif tüketimi gerekir. Sağlıklı bir insan günde yaklaşık 30 gram lif almalıdır. Bir orta boy domateste 1.5 gram, yarım su bardağı barbunyada 7.3 gram lif vardır. Bir su bardağı brokolideki lif miktarı ise 4.4 gramdır. Her gün iki porsiyon sebze, dört porsiyon meyve tüketimini alışkanlık haline getirin.
10 YAVAŞ YEMEK YİYİN
Yemeklerinizi yerken acele etmeyin. Acele yemek; hem bağırsak şikayetlerinizi artırır hem de kilo almanıza sebep olur. Bu yüzden yemek saatlerinde sakin ve huzurlu ortamlarda olmaya özen gösterin. Ayak üstü atıştırmak yerine sofra düzeninde ailece yemek yiyin.