Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Karşılaştırmalı Hukuk Anabilim Dalı Başkanı ve Golden Age Platform (GAP-IOS) Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Seldağ Güneş Peschke, proje ile 65 yaş üstü bireylerin toplumda üretken olmaları, toplumsal konularla ilgilenmeleri ve aktif yaşam seviyelerine ulaşmalarının amaçlandığını belirtti.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi, Türkiye Emekliler Derneği, Altındağ Belediyesi ile Almanya, Portekiz ve İspanya'dan kurumların ortaklığında, Türkiye Ulusal Ajansı ve AB tarafından hibelendirilen GAP-IOS Projesi'nin kapanış etkinliği kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde "Uluslararası Yaşlılık Konferansı" düzenlendi.
Prof. Dr. Seldağ Güneş Peschke, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, özellikle gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresinin uzadığının gözlemlendiğini söyledi.
Yaşlı nüfus artışının sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitime, iş imkanlarına ve aile hayatına kadar toplumun her yönünü etkilediğini belirten Peschke, şunları kaydetti:
"Avrupa, dünyanın en yaşlı kıtasıdır. Türkiye ise genç nüfus potansiyelini korumakla birlikte hızla yaşlanan ülkeler arasındadır. Yaşlılıkta kaliteli bir yaşam için önceki yaşam dönemlerindeki planlamalar ve uygulamalarla yaşlılık dönemine hazırlanmak gerekmektedir. Çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemiyle yaşam bir bütün olarak düşünülmelidir. Bireylerin topluma aktif olarak katılmaları, üretken olmaları ve toplumsal konularla ilgilenmeleri aktif yaşam için önemlidir.
GAP-IOS Projesi ile 65 yaş üstü bireylerin toplumda üretken olmaları, toplumsal konularla ilgilenmeleri, aktif yaşam seviyelerine ulaşmalarının sağlanması amaçlanmıştır. Projemizde bireylerin gelecek ile bağlantı kurması ve yaşlılık dönemlerini yaşamlarının altın dönemi olarak geçirmesi için topluma katılımlarını desteklemek ve güvenli yaşamaları için yaşam boyu öğrenme çerçevesinde günlük hayatta kullanabilecekleri finans, hukuk, sağlık, dijitalleşme, kültür ve hobi aktiviteleri konularında temel modüller hazırlanmıştır."
- "Yaşlı diye kabul ettiğimiz bir insan, genç bir insandan daha çok üretebiliyor"
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı da dünyanın üzerinde yaşadığı insanlarla ve aynı zamanda iklimiyle tabiatıyla da yaşlandığını dile getirdi.
Doğum oranlarının azalmasıyla karşı karşıya kalındığını ifade eden Aydınlı, "Bizim yaşlı diye kabul ettiğimiz bir insan, genç bir insandan daha çok üretebiliyor. Tecrübe, saygı, örf ve adet yönlerinden bakıldığında, bütün ülkeler bu konularda çalışıyor. Neticede, yaşlılığı farklı bakış açısıyla değerlendirmek lazım. İkinci bahar dediğimiz 65 yaş, insanların artık belirli bir yaşa geldikten sonra dinginleştiği bir yaş aslında. Ayrıca 'yeniden düşünme ve tazelenme' dediğimiz bir saha." diye konuştu.
Konferansa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye Ulusal Ajans Daire Başkanı Kemal Başçı, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Aydınlı, konuşmacılara katılım plaketi ile fidan sertifikası takdim etti.