FUCHS HASTALIĞINDA KAHVERENGİ GÖZLER YEŞİLE DÖNÜYOR
Göz renklerinin farklılığı olarak tarif edilen fuchs hastalığı, katarakt ve göz tansiyonuna (Glokom) neden olabiliyor. Dünyagöz Ataköy’den Opr. Dr. Tülay Kılıç, fuchs hastalığını irisin yıllar içerisinde renk farklılığı göstererek, kahverengi gözlerin yeşile, yeşil gözlerin maviye dönmesi olarak tarif ediyor.
Kişinin gözünün bir tarafının açık diğer tarafının koyu olması doğumsal bir hastalığa işaret ediyor. Fuchs hastalığı denilen bu özel sendromda açık olan göz, doktorlar tarafından doğuştan rahatsız olan göz olarak tarif ediliyor.
Göz renginin değişmesi katarakt ve glokomun habercisi
Dünyagöz Ataköy’den Opr. Dr. Tülay Kılıç, fuchs hastalarının, üveit denilen göz içi iltihabı, göz tansiyonu ve katarakt riski taşıdığını ifade ederek, bir gözü koyu diğer gözü açık olan kişilerin hiçbir yakınmaları olmasa bile mutlaka doktor tarafından takip edilmeleri gerektiğini ifade etti.
Fuchs hastalığının belirtilerinin hafif ağrı, gözde sulanma ve kızarıklık olabileceğini kaydeden Opr. Dr. Kılıç, uzun yıllar hiç belirtisi olmadan da kişinin fuchs hastası olabileceğini açıkladı. Bu hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğini ancak kedi-köpek parazitlerinin, virüslerin veya öküler travmanın bu hastalığa neden olabileceğini anlatan Opr. Dr. Tülay Kılıç, hastalığın gözde ağır hasara neden olmadığını belirtti.
Tedavisi kortizonlu damla
Opr. Dr. Tülay Kılıç, fuchs hastalığının en sık görülen komplikasyonunun katarakt olduğunu kaydederek, glokomun daha az görüldüğünü, görme kayıplarının da bu komplikasyonların şiddetine göre değiştiğini anlattı. Fuchs hastalığının tedavisinde kortizonlu damlalara başvurduklarını dile getiren Op. Dr. Kılıç, “Bu damlalar kontrolsüz kullanılırsa glokom katarakta yol açar. Bu nedenle hastalığın tedavisi yan etkileri düşünüldüğünde çoğu zaman tedavi önerilmez. Ancak şiddetli enflamasyonun olduğu alevlenmelerde dikkatlice kortizonlu damlalar kullanılır” dedi.