• BIST 10647.91
  • Altın 2450.255
  • Dolar 32.6226
  • Euro 34.9882
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Bursa 30 °C
  • Antalya 36 °C
  • İzmir 36 °C

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzmanından Uyarı: “Egzersiz İlaç Gibidir, Reçete Edilmeli”

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzmanından Uyarı: “Egzersiz İlaç Gibidir, Reçete Edilmeli”
Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen, yanlış ve bilinçsiz yapılan egzersizin yaralanmalara yol açtığına...

Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen, yanlış ve bilinçsiz yapılan egzersizin yaralanmalara yol açtığına dikkati çekerek, "Egzersiz ilaç gibidir, reçete edilmeli" dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen, yaz mevsiminin gelmesiyle açık havada yapılan tempolu yürüyüş, koşma, yüzme, tenis, basketbol ve futbol gibi aktivitelerin arttığı günlerde yaşanabilecek spor yaralanmaları hakkında önemli bilgiler verdi. Çimen, yüzücü omzu, tenisçi dirseği, Aşil tendiniti gibi spor yaralanmalarının yaz aylarında arttığına dikkat çekerek, "Egzersiz ilaç gibidir, belirli bir doz ve formül ile reçete edilmelidir. Egzersizin tipi, yoğunluğu, sıklığı, süresi ve ilerlemesi kişiye özgü olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Omuz çevresi kasların yanlış kullanılması sonucu ortaya çıkan rotator kuf kaslarının sıkışması, tendinit ve kas yırtığı olarak nitelendirilen ve halk arasında "yüzücü omzu" olarak bilinen spor yaralanmasının yazın en sık görülen yaralanma olduğunu kaydeden Doç. Dr. Çimen, bu durumun önlenmesi için yüzme sıklığını ve yoğunluğunu bir anda değil de kademeli olarak artırmak, ayrıca omuz çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizleri düzenli olarak yapmak gerektiğini anlattı.

Yavaş koşuyla ortaya çıkan iliotibial bant sendromu

Koşu sonrası ortaya çıkan "iliotibial bant sendromunun" görülme sıklığının da yaz aylarında arttığına değinen Doç. Dr. Çimen "İliotibial bant, pelvis kemiğinin dış tarafından dizin dış tarafına uzanan bir banttır. İliotibial bant sendromu, baldır ve dizin dış tarafında, bantın olduğu bölgede hareket esnasında ağrı ile tespit edilir. Genellikle düşük tempoda uzun süreli koşu yapanlarda görülen bir aşırı kullanım yaralanmasıdır. Koşu hızı arttığında dizin daha çok bükülmesine bağlı olarak ağrı da azalır. Hekimin uygun görmesi durumunda buz uygulaması, aktivite kısıtlaması yapılır, ağrı ve ödem giderici ilaçlar verilebilir. İliotibial germe egzersizi ile bantın uzatılması ve kuvvet egzersizleri ile de kalça abduktor kaslarının kuvvetlendirilmesi gerekir. Bunun yanında sendromu tetikleyen durumlar da tedavi edilmelidir. Düz tabanlık varsa ayak tabanı kaslarının güçlendirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Tenis oynayanlarda dirsek ağrılarının en önemli nedeninin "tenisçi dirseği" yani "lateral epikondilit" olduğunu belirten Doç. Dr. Çimen bu durumun önlenmesi için raketi çok sıkı kavramamak gerektiğini; tedavide ise dirsek bölgesine soğuk ve fizik tedavi ajanları uygulandığını ve gerekirse steroid enjeksiyonu yapıldığını dile getirdi.

"Sadece hafta sonu spor yapanlarda Aşil tendiniti görülüyor"

Bacağın arka kaslarını topuğa bağlayan aşil tendonunun aşırı kullanımından kaynaklanan "Aşil tendiniti" durumundan da bahseden Doç. Dr. Çimen, "Aşil tendiniti en sık koşu yoğunluğunu ve sıklığını artıran koşucular ile tenis ve basketbol gibi sporları sadece hafta sonu yapan orta yaşlı kişilerde görülmektedir. Tedavide soğuk uygulama yapılır, antiinflamatuar ilaçlar verilir. Topuk yükseltme ile aşilin rahatlaması sağlanır" dedi.

Yanlış egzersiz yaralanmalara neden oluyor

Çimen spor yaralanmalarının en sık nedenlerini yetersiz ısınma ve esneme, zayıf kondisyon, çok sık veya çok uzun süreli antrenman yapmak ve egzersizin yoğunluğu ve süresini çok hızlı artırmak, yetersiz ve yanlış teknik ve egzersiz sırasında uygunsuz kıyafet ve ekipmanın kullanılması olarak sıraladı.

"Egzersiz ilaç gibidir, reçete edilmeli"

Egzersizi ilaca benzeten Doç. Dr. Çimen "Egzersiz ilaç gibidir, hatta pek çok yönü ile çok daha fazlasıdır. Hekimin hastasına sadece "hastalığınız için egzersiz yapmalısınız" demesi yeterli değildir. Egzersiz, tanı konan her hastaya belirli bir doz ve formülasyonda reçete edilmelidir. Egzersiz reçetesi; egzersizin tipi, yoğunluğu, sıklığı, süresi ve gelişimi açısından kişiye özgü olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 327 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim