• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kişiye özel olmalı

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kişiye özel olmalı
"Egzersiz ve aktiviteler için de bir uzmana danışıp fiziksel uygunluğuna baktırmanız ve yapacağınız bu aktivitelerde vücudunuzun medikal ihtiyaçları doğrultusunda kişiye özel bireysel bir program çıkarmamız gerekiyor"

Uzman Fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar, tıbbın her alanında olduğu gibi fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının kişiye özel olması gerektiğini ifade ederek, "Eskiden alıştığımız tedavi yöntemleri dışında artık fiziksel aktivitelerde herhangi bir hastalığınız olmasa da bu egzersiz ve aktiviteler için de bir uzmana danışıp fiziksel uygunluğuna baktırmanız ve yapacağınız bu aktiviteler de vücudunuzun medikal ihtiyaçları doğrultusunda kişiye özel bireysel bir program çıkarmamız gerekiyor. Biz fizyoteraspitler olarak 3 grup hastayı tedavi ediyoruz. Birisi kuruyucu fizyoterapi adı altında insanların günlük yaşam aktivitelerindeki iş yaşamları ve yaptıkları sporlara medikal ihtiyaçları doğrultusunda bireysel egzersiz ve aktivite programları veriyoruz. ikincisi hastalık sonrası yaptığımız tedavi programları bunlarda eskiye göre manuel terapi ağırlıklı tedavi yöntemleri yapıyoruz. Artık bilimsel teknolojik gelişmeler de bizim tedavimizi güçlendirdi. Ameliyatsız çözümler bulma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz. Artık bel boyun fıtıklarında kişiye özel olmakla birlikte elimizde Kuzey Avrupa ülkelerinde çoğunlukla kullandığımız manyetik rezonans dediğimiz MR'ın başka bir tipi olan derin uygulamalarla fıtığı tedavi etmeye çalışıyoruz. Manuel terapi, değişik traksiyon sistemleri, egzersiz sisteminden oluşan komplike bir puzzle ile tedavi ettiğimizde hastalar eskisinden çok daha iyi hale geliyorlar" diye konuştu.

Vardar, hastaların tedaviden sonra tekrardan aynı rahatsızlığı yaşamaması için dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bunun için de rehabilitasyon süreci dediğimiz kişinin iş yaşamı ve toplumsal yaşama geri dönmesini sağlayacak alıştırıcı ve çalıştırıcı aktivitelerimiz var. Burada da günlük yaşamlarında ve haftalık belirlediğimiz programlar dahilinde belirlediğimiz masa başı egzersizleri ve spor aktivitelerinden oluşuyor. Fizik tedavi egzersiz ve rehabilitasyon uygulamaları kişiye özel uygulamadır. Tıpta hastalık yoktur, hasta vardır. Dolayısıyla her bir ilacı herkesin içemeyeceği gibi her egzersizi herkes yapamaz. Bu nedenle vücudunuzun medikal ihtiyaçları sakatlıkları, yaptığınız iş doğrultusunda size özel hazırlanmış programlardan yola çıkarak yürüyüşünüzü bile buna göre belirlememiz gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Her fıtığın aynı olmadığına dikkat çeken Vardar, eğer hastaya doktoru ameliyatı tavsiye etmişse bu duruma karışmadıklarını belirterek, "Biz beyin cerrahlarının işine karışmıyoruz. Ameliyat gerektiren vakalarda da konservatif tedaviyi denemek taraftarıyız. Ancak buna karar verecek kişi fizik tedaviyi yapan doktorun muayenesi. Eğer hastada kuvvet kaybı gelişmemiş ise, konservatif tedaviye cevap vermeyen ağrısı yok ise biz mutlaka bu programı deniyoruz. Her hastada iyileşecek diye bir şey yok ama yüzde 98 oranında bir başarımız var. Ameliyat bir seçenek son seçenek değilse bu tedavileri uygulamayı uygun görüyoruz" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7323 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim