• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Fıtık nedir? Nasıl oluşur?

Fıtık nedir? Nasıl oluşur?
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, Fıtık hastalığının hafife alınmaması gerektiğini söyleyerek, bu konudaki soruları yanıtladı.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, toplumun %2-4’ünde görülen, iş ve güçten kayıp, yaşam kalitesinin düşmesi, bazen de hayati tehlikeyle seyreden fıtık hastalığının hafife alınmaması gerektiğini söyleyerek, bu konudaki soruları yanıtladı.

Fıtık nedir?
Fıtık, bir iç organın, normalde içinde bulunduğu beden bölgesindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıdır.

Fıtık nasıl oluşur?
Fıtığın oluş mekanizmasında doğuştan veya sonradan oluşan faktörler etkendir. Tıbbın olanakları o kadar ilerlemiştir ki, tıbbi gereklilik varsa anne karnında bile fıtık ameliyatı yapılabileceği bildirilir.

Fıtık oluşumunda etkili olan faktörler nelerdir?
Erişkin fıtıklarının oluşum mekanizmasında doğumsal faktörler daha az olmakla birlikte etkilidir. Ancak kilo alma, kabızlık, sürekli öksürük, ağır kaldırma ve karın kaslarını zorlayıcı her hareket bu yaşlarda daha etkindir.

Fıtık çeşitleri nelerdir?
En sık kasık fıtıkları olmak üzere daha az sıklıkta göbek fıtığı, epigastrik (karın orta hat) bölge fıtığı veya çok nadir görülen yan ve arka karın duvarı fıtıkları olabilir.
Ayrıca iç organ fıtıklaşmaları da görülür (örn. mide) ve tanı konmadan önce midede yanma, ekşime veya göğüs ağrısı gibi çok değişik bulgular verir.

Ne gibi belirtilerle ortaya çıkar?
Karın duvarı fıtıklarında ortak yakınmalar ağrı ve şişliktir.
İç organların sıkışması halinde bulantı, kusma ve ağrıda çok şiddetli artış şeklinde kendini belli eder.

Tedavi yöntemleri nelerdir?
Fıtıkların tedavisi cerrahidir. Karın duvarındaki açıklığın tamiri için hastanın kendi dokusu veya hariçten yama koyma yöntemi kullanılır. Açık veya kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat yapılır.

Tedavinin esas amacı acil durumlarda zamanlamayı iyi ayarlayıp, uygulanacak doğru tekniği seçebilmek ve bu sayede hastayı en kısa sürede normal yaşantısına döndürmektir.

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi
Genel Cerrahi Uzmanı
Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3816 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim