• BIST 9284.35
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Fıtık deyip geçmeyin!

Fıtık deyip geçmeyin!
Karın duvarı fıtıkları, karnın doğuştan veya sonradan oluşan karın duvarının zayıf bölgesinden çıkar. En fazla göbek çevresinde, karın bölgesi ameliyatlarından sonra ve kasık bölgesinde görülür.

Sevgili okuyucularım,

Karın duvarı fıtıkları, karnın doğuştan veya sonradan oluşan karın duvarının zayıf bölgesinden çıkar. En fazla göbek çevresinde, karın bölgesi ameliyatlarından sonra ve kasık bölgesinde görülür. Bunlardan kasık fıtıkları, kasık bölgesinde gelişen, karın duvarı yırtılmalarından veya kasık kanalından dışarıya doğru çıkan direkt veya indirekt olarak adlandırılan fıtıklardır. Kasık fıtıkları genel cerrahların en sık yaptığı ameliyatlardır. Erkeklerde kadınlara oranla 20-25 kat daha fazla görülür. Büyük kasık fıtıkları erkeklerde cinsel aktivitede zorlanmaya da neden olur. Kasık fıtığı inguinal kanal denilen alanda bulunan kasların arasındaki karın duvarının zayıf noktalarından doğumsal veya sonradan meydana gelen şişliklerdir.

EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ...

En önemli belirtisi, kasıkta ele gelen şişliktir. Bu şişlik ayakta durmakla, öksürmekle, ıkınmakla artar, yatınca azalır. Ancak fıtığın büyüklüğü zamanla arttığında bu şişlik yatmakla da kaybolmaz öyle ki erkeklerde torbaya kadar iner ve ağrı yapar. Basit bir elle muayene ile fıtık teşhisi konur. Şüpheli olgularda o bölgeye yapılan yüzeysel ultrasonografiyle tanı kesinleştirilir. Kasık fıtıklarında tanı konulduğu anda çok bekletilmeden ameliyat yapılmalıdır. Kasık fıtıkları kendiliğinden, ilaçla veya kilo vermekle geçmez. Ameliyat edilmeyen kanal içindeki fıtıkların boğulma tehlikesi vardır.

HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURABİLİR

Fıtık kesesinin içinde karın içi organları, genellikle de ince bağırsaklar bulunur. Kasık kanalına giren bu organlar başlangıçta, kanal içinde rahat hareket ederken, batın içine rahatlıkla girip çıkarken, bazen karın içine tekrar girmezler ve fıtık kesesi içinde hapsolurlar. Bu durumda fıtık kesesi içinde bulunan bu organların kan dolaşımı bozulur ve hayati tehlike oluştururlar. Acil müdahale gerektiren durumlardır bunlar. Fıtık boyutu arttıkça ameliyatı da güçleşmekte ve nüks ihtimali de artar.

EN ÇOK SORULAN SORULAR

 Kasık fıtığı ameliyatları zor mudur?

Kasık fıtığı ameliyatları açık ya da kapalı (laparoskopik) olur. Her iki ameliyatta da önemli olan fıtık tamirinde yama dediğimiz meshin kullanılmasıdır. Çünkü tüm dünyada en çok kabul gören, tekrarı en az olan fıtık tamiri yamayla yapılandır. Açık kasık fıtığı ameliyatlarına son zamanlarda kapalı dediğimiz laparoskopik fıtık ameliyatları eklendi. Açık ameliyata oranla, daha az ağrılı, yara izinin çok küçük olduğu kapalı fıtık cerrahisinde hastalar günlük hayatlarına oldukça

erken, 1-3 gün içinde dönebilir.

Kasık fıtığı hastalarında ne gibi şikayetler oluşur?

En önemli şikayet şişkinlik olsa da, bazıları hiç şikayete neden olmayabilirler. Ele gelen ve gözle görülen şişkinlik özellikle ayaktayken, ıkınırken, öksürürken daha belirgin olup çoğu yatmakla veya uzanmakla kaybolur. Beraberinde ağrı, gaz, şişkinlik ve yanma olabilir. Bazı kasık kanalı fıtıkları erkeklerde testis torbasına iner ve torbalarda şişlik ve sertliğe neden olur. Hatta uzun süre bekleyip ameliyat olmayanlarda bu torbaların içinde ince bağırsaklar da bulunabilir.

Kasık fıtığı kaç çeşittir?

Direkt veya indirekt dediğimiz 2 çeşit kasık fıtığı vardır. İndirekt olan kasık kanalının içine girmiş fıtıklardır ve erkeklerin çoğunda bu fıtıklar testis torbasına kadar inebilirler. Kasık kanalı fıtıklarının şikayetleri daha belirgindir.

Hangisi tehlikelidir ve boğulmuş kasık fıtığı nedir?

İndirekt dediğimiz kanal fıtıkları daha tehlikelidir. Çünkü bu fıtık kesesinin içinde ince bağırsaklar bulunabilir ve bu bağırsaklar karın içine bir daha girmeyebilir. Bu sıkışma bağırsakların dolaşım bozukluğuna sebep olup kısmi olarak bağırsağın o bölümünde kangrene yol açabilirler. Acil cerrahi müdahale gerektiren bu durum, geciktiği takdirde hayati tehlikeye neden olur.

Boğulmuş kasık fıtığının belirtileri nelerdir?

Kasık bölgesinde yatınca veya elle itilince geriye gitmeyen ağrılı şişlik, bulantı, kusma, büyük abdest yapamama, gaz çıkaramama, fıtık bölgesi üzerinde kızarma, morarma. Bilhassa ağrılı şişlik durumunda beklenilmeden acil cerrahiye başvurmak gerekir.

Doğuştan olmayan kasık fıtıklarının sebepleri nelerdir?

Şişmanlık, kabızlık, kronik öksürük (özellikle sigaraya bağlı), hamilelik gibi nedenlerle karın içi basıncın artması en önemli nedendir. Ağır kaldırmayı gerektiren meslek grupları da risk altındadır. Yine özellikle erkeklerde bilinçsiz şekilde yapılan vücut geliştirme sırasında kaldırılan ağırlıklar da buna sebeptir.

Kasık fıtığı tedavisi nasıl olur?

Tedavisi cerrahidir. Açık veya kapalı (laparoskopik yöntemle) ameliyat yapılır. Ameliyatlarda büyük çoğunlukla yama dediğimiz bir sentetik mesh yerleştirilir.

Kapalı ameliyat nasıl olur?

Laparoskopik denilen kapalı ameliyatta, göbek ve altına açılan 3 adet küçük delikten girilerek yapılır ve açık ameliyata göre daha konforlu, ağrısız ve işe dönüş daha erkendir. Hatta hastalar aynı gün taburcu olup ertesi gün işine dönebilmektedir. Özellikle çift taraflı kasık fıtıklarında kapalı ameliyat tercih edilmelidir. Ancak daha önce alt karın bölgesinde ameliyat geçirilmişse, fıtık boğulmuş ve aşırı büyükse, daha önce prostat ameliyatı geçirilmişse ve hastanın genel anestezi almasında sakınca varsa açık ameliyat tercih edilir. Her iki ameliyatın da süresi ortalama 30-45 dakika arasındadır.

► Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Body building gibi ağırlık kaldırma gerektiren sporlara en az 2 ay ara vermek gerekir. Yine ağır işte çalışanlarda 2 ay kadar ağır yük kaldırmaması tavsiye edilir. Sigara dokularda gevşemeye neden olduğundan içilmemesi istenir.

Unutmayalım ki, "Hiç kimseye, imandan sonra, sağlıktan daha üstün bir nimet verilmemiştir." Yeter ki her şeyin olduğu gibi sağlığımızın değerini de kaybetmeden anlayalım. Sağlıkla kalın. Sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim...

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş/CERRAHIN NEŞTERİNDEN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2567 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim