• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 17 °C

Firmaların iskonto resti çektiği 341 ilacın çoğu ödeme listesinden çıkarılacak

Firmaların iskonto resti çektiği 341 ilacın çoğu ödeme listesinden çıkarılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, indirimleri kabul etmeyen ilaç firmalarını temsil eden derneklerle bugün bir araya geliyor.

Çelik, firmalardan son kez iskontoları kabul etmelerini ve eczacıların zararlarını karşılamalarını isteyecek.

Kabul etmemeleri halinde ise yaptırımlar gündeme gelecek. Öncelikle firmaların iskonto resti çektiği 341 ilacın büyük çoğunluğu ödeme listesinden çıkarılacak. Firmaların koz olarak kullandığı insülin, organ nakli ve kanser ilaçlarında ise farklı bir düzenleme yapılacak. Vatandaşın mağdur olmaması için sayıları 20'yi geçmeyen bu ilaçlar 'kan ürünleri' gibi değerlendirilecek. Bu ürünler, genel ilaç indiriminden muaf tutulacak.

Türkiye'deki 54 eczacı odası başkanı, geçtiğimiz günlerde Ankara'da bir araya gelerek ilaç firmalarının, karşılaması gereken iskonto miktarını vatandaştan alması yönündeki tavrını protesto etti. Toplantıdan çıkan deklarasyon metninde, "Eczacıların ticari indirimlerini sıfırlayan, kamu kurum iskontosu farklarını ödemeyen ve stok zararını karşılamayan firmaların ilaçlarını satabilmesi bundan böyle mümkün olmayacaktır." denildi. Ayrıca geçmişteki kepenk kapatma eylemleri hatırlatılarak, "Bundan sonra da mücadeleye devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

Geçtiğimiz ay hem SGK hem de Sağlık Bakanlığı'ndan 15,6 milyar liralık yıllık bütçe aşıldığı için ilaçta indirim haberi geldi. Yaklaşık 2 milyarlık tasarruf indirimine ilaç firmaları karşı çıktı ve konuyu mahkemeye götürdü. Firmalar ayrıca hem eczanelerin 400 milyon liraya yaklaşan zararını ödemeyeceklerini hem de indirimlerden oluşan farkları bundan sonra eczaneler üzerinden vatandaştan tahsil edeceklerini açıkladı. Şu anda 341 ilaçta indirim uygulanmıyor. Bu süreçte Bakan Faruk Çelik, eczacılara stok zararlarının her şekilde ödeneceğini duyurdu. Eczacılara, "Üreticiler ödemezse biz öderiz." diyen Çelik, firmalara yaptırım sinyali verdi. Bu süreçte ilk olarak 341 ilacın önemli bir kısmı ödeme kapsamından çıkarılacak. İkinci aşamada ise rest çeken firmaların en çok satan ve eşdeğeri bulunan ürünleri üzerinde yaptırım uygulanacak. Bu ilaçlar da ödeme kapsamı dışına çıkarılacak. Aynı taktiği Sağlık Bakanlığı 2006 yılında Roche firmasına karşı uygulamıştı. Roche, devlete olan 1,4 milyon Euro'luk borcunu yaptırımdan kısa bir süre sonra ödemişti.

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri (TEB) Harun Kızılay, son süreçte eczacının büyük zarar gördüğünü açıkladı. Çözüm olarak aylık global bütçe değerlendirmesi yapılması gerektiğini anlatan Kızılay, "Devlet değerlendirmeyi aylık yapsın. Her ayın sonunda bütçe aşılırsa ilaç firmalarının pazarda büyüme oranı ile piyasadaki konumuna göre indirim uygulasın. Eczacıları karıştırmasın." diye konuştu. Kızılay, ayrıca kârları azalan eczanelere kutu başına 75 kuruş sabit ücret verilmesini de istedi.

ECZACILAR EYLEME GİDİYOR

Bu arada Türk Eczacıları Birliği (TEB), kamu kurum iskontoları ile ilgili olarak eylem kararı alındığını duyurdu. 24 bin eczacıyı temsil eden oda başkanları ile yapılan toplantı sonucunda ortak bir deklarasyon yayınlayan TEB, ilaç firmalarını eczacıya, eczaneye ve meslek örgütümüze karşı tavır almak yerine uzlaşmaya çağırdı. Açıklamada 21 Aralık'ta da kepenk kapatma eylemine gidileceği belirtildi.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2950 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim