• BIST 10638.58
  • Altın 2603.986
  • Dolar 33.1051
  • Euro 35.8759
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 31 °C
  • İzmir 31 °C

Fındık Hasat Mevsimi Yaklaşırken Astım Hastalarına Önemli Uyarı

Fındık Hasat Mevsimi Yaklaşırken Astım Hastalarına Önemli Uyarı
Fındık toplama mevsiminin yaklaştığı bu günlerde uzmanlar akciğer hastalığı olan kişilerin fındık bahçelerine girmemesi gerektiğini belirtti.

Fındık toplama mevsiminin yaklaştığı bu günlerde uzmanlar akciğer hastalığı olan kişilerin fındık bahçelerine girmemesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Fındık hasadı tüm aile fertleri tarafından yapılıyor. Bu aile fertleri içerisinde fındık hasadı sırasında orada herhangi bir iş yapmayan ancak oraya gelen aile üyeleri var. Özellikle astım, alerjik astım, alerjik nezle ve aşırı duyarlılık zatürresi olan akciğer hastalarının maalesef bu ortamda bulunmaması gerekiyor. Çünkü o ortamda fındıkla ilgili tozun solunması, bu hastalara zarar veriyor ve o kişilerin hastalıklarının alevlenmesine yol açıyor. Bu kişiler mevcut tedavilerine rağmen sorun yaşayabilir, akut alevlenmeye girebilirler, bu durum o kişiler için sorun oluşturabilir" dedi.

Fındığın gerek toplanması, gerek patoz işlemi, yere serilmesi ve yerden kaldırılması, çuvala konması ve çuvaldan boşaltılması gibi her türlü tozun ortama savrulduğu yerlerde astım, alerjik astım, alerjik nezle ve aşırı duyarlılık zatürresi olan akciğer hastalarının bulunmaması gerektiğinin altını çizen Özlü, "Kişi "ben yapmıyorum, hiç bir işle uğraşmıyorum, sadece ortamda bulunuyorum" dese bile o ortamda bulunmaması gerekiyor. Çünkü bu ortamlarda gerek fındık ile ilgili polenler, gerek funguslar, bazı mantarlar, küf mantarları ve bazı toksinler ortama savruluyor. Bunların havada solunması hem alerjik hastalıkları, hem astımı, hem de aşırı duyarlılık zatürrelerini artırabilir ve sorunlara yol açabilir. O açıdan lütfen akciğer hastaları bu tür ortamlarda bulunmasınlar. Çünkü biz bu dönemde bu hastalarımızın sıklıkla acil servislere başvurduğunu, polikliniklere geldiğini görüyoruz ve hastaneye yatışı olanlarda da artış görüyoruz" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 133 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim